Älgklövar eller älg? Det kan bli fängelse för misstänkt

Vad var det vittnena såg på flaket på en bil - delar av en hel älg eller bara några älgklövar? En man har dömts för tjuvjakt och nu väntar den andre misstänkte på sin dom.

Delar av en hel älg, eller bara några älgklövar, det är frågan i ett påstått tjuvjaktsärende i Norrbotten. Foto: Gettyimages, montage

Det är NSD som i sin pappersupplaga berättar om en händelse i en by i östra Norrbotten i november 2016.

Tre vittnen ska ha sett att nästan en hel älg hängde ut från bilens flak. En av männen i bilen har tidigare dömts för jaktbrott i det här ärendet. Nu väntar den andre misstänkte på tingsrättens dom.

Den åtalade hävdar att det på flaket till bilen låg en del älgklövar och att det måste varit dem vittnena såg. Mannen hävdar att han inte jagat älg på fel mark utan bara varit dit för att koppla sin hund.

Att man dröjde sig kvar på platsen ska ha berott på att en punktering måste lagas på bilen.

Yrkar på tre månaders fängelse

Vittnena har också sagt att den åtalade hade färskt blod på på byxorna och att det fanns släpspår på platsen.

Åtalet omfattar också en misstänkt misshandel och grovt rattfylleri. Åklagare Rickard Finnberg vill att mannen döms till tre månaders fängelse för jaktbrott.

Advokat Jonas Westerlund har en annan syn på saken.

– Det är uppenbart att vittnena gör allt för att se till att (namnet) ska bli dömd. Släpspåren till bilen fanns inte när (namnet) fick punktering. Det är möjligt att annan jägare, lagligt eller olagligt, har skjutit en älg efter det att (namnet) var där och innan polisens undersökning av platsen, säger Jonas Westerlund till NSD.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Härjedalens kommunalråd rasar över påtvingade vargar

Kommunalrådet i Härjedalens kommun skräder inte orden när han kommenterar Naturvårdsverkets beslut, att Härjedalen ska ha vargrevir. – Det är lätt att sitta i trygga korridorer och fatta beslut som drabbar andra människor, säger C-märkta kommunalrådet Anders Häggkvist.

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼