Jaktnyheter

Älgklövar eller älg? Det kan bli fängelse för misstänkt

Delar av en hel älg, eller bara några älgklövar, det är frågan i ett påstått tjuvjaktsärende i Norrbotten. Foto: Gettyimages, montage
Vad var det vittnena såg på flaket på en bil - delar av en hel älg eller bara några älgklövar? En man har dömts för tjuvjakt och nu väntar den andre misstänkte på sin dom.
Det är NSD som i sin pappersupplaga berättar om en händelse i en by i östra Norrbotten i november 2016. Tre vittnen ska ha sett att nästan en hel älg hängde ut från bilens flak. En av männen i bilen har tidigare dömts för jaktbrott i det här ärendet. Nu väntar den andre misstänkte på tingsrättens dom. Den åtalade hävdar att det på flaket till bilen låg en del älgklövar och att det måste varit dem vittnena såg. Mannen hävdar att han inte jagat älg på fel mark utan bara varit dit för att koppla sin hund. Att man dröjde sig kvar på platsen ska ha berott på att en punktering måste lagas på bilen.

Yrkar på tre månaders fängelse

Vittnena har också sagt att den åtalade hade färskt blod på på byxorna och att det fanns släpspår på platsen. Åtalet omfattar också en misstänkt misshandel och grovt rattfylleri. Åklagare Rickard Finnberg vill att mannen döms till tre månaders fängelse för jaktbrott. Advokat Jonas Westerlund har en annan syn på saken. – Det är uppenbart att vittnena gör allt för att se till att (namnet) ska bli dömd. Släpspåren till bilen fanns inte när (namnet) fick punktering. Det är möjligt att annan jägare, lagligt eller olagligt, har skjutit en älg efter det att (namnet) var där och innan polisens undersökning av platsen, säger Jonas Westerlund till NSD.