Jaktnyheter

50 stövare till start på Eksjöprovet

Prispallen på årets Eksjöprov. Mitten: Segraren Arton Pestisha med Ajo. Till vänster: Tvåan Gunnar Hartmaan med CJ-Heera. Till höger: Thomas Kristiansen med Hemplias Matoma. Foto: Smålands Stövarklubb

Sveriges i särklass största jaktprov för stövare - Eksjöprovet, gick av stapeln i helgen. Totalt kom 50 hundar till start på det anrika elitprovet.
– Att vinna Eksjöprovet är nästan större än att vinna Stövar-SM, säger Bjarne Engström som var provkommissarie under tävlingen.

"}}

Eksjöprovet har en lång historia i Stövarsverge och provet lockar varje år ett stort deltagarantal till de småländska skogarna runt Eksjö.

– Som mest har det väl varit över 60 startande hundar men i år kom 50 till start och det är inte lite det heller, säger Bjarne Engström, provkommissarie som var med och arrangerade provet.

Provet genomförs som ett tvådagars elitprov. Den stora utmaningen är att få tag på bra provrutor och tillräckligt många domare. Bjarne Engström är otroligt tacksam för att så många domare kommer till Småland och dömer.

– Vi hade till och med domare från Norrbotten som åkte ner för att döma. Vi är otroligt glada för den hjälp vi får. Utan all hjälp hade det aldrig gått, säger Bjarne.

Norsk topp tre

Efter en avslutad andradag kunde sekretariatet summera insatserna. Totalt 23 elitettor delades ut. De tre bästa stövarna kom från vårt västra grannland.

– Ja det blev norsk trippel. Finsk stövare på förstaplats, hamiltonstövare på andraplats och finsk stövare på tredje plats.

Första pris tog Ajo och ägare Arton Pestisha (1+1, 56+62 ep). Andrapriset gick till CJ-Heera och ägare Gunnar Hartmann (1+1, 57+58 ep). Tredjepriset gick till Hemplias Matoma och ägare Thomas Kristiansen (1+1, 53+62).

Eftersom CJ-Heera och Hemplias Matoma fick samma sammanräknade egenskapspoäng var det tappttiden som avgjorde och CJ-Heera hade färre antal tapptminuter.

Se fullständiga resultat här