Annons
44 vargdödade får i Halland kan ge skyddsjakt - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan döda får
Tre attacker mot en och samma fårbesättning i Halland kan leda till skyddsjakt. Bilen tagen vid en annan gård. Arkivbild: Mikael Moilanen
44 vargdödade får i Halland kan ge skyddsjakt
44 får har dödats eller avlivats vid sammanlagt tre vargattacker mot en och samma gård i norra Halland. Nu överväger länsstyrelsens personal skyddsjakt.
I helgen som gick ställde varg till med något av ett blodbad på fårgården i Veddige i Halland. En attack mot lördagen krävde livet av 13 får. Länsstyrelsen hjälpte till och satte upp en mindre nattfålla nära gården, men det räckte inte som skydd. – Det var en mindre natthage med eltrådar och radio, men det avskräckte tydligen inte vargen. På söndagsmorgonen hittades fyra döda får och 20 får som fick avlivas, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Vargattack 21 juli

Samma gård hade besök av varg den 21 juli och då dödades sju får. Allt som allt blir det 44 döda får i tre attacker och nu överväger länsstyrelsens skyddsjakt. – Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, utan det blir i så fall på länsstyrelsens initiativ. Jag för diskussioner med mina chefer, säger Martin Broberg. Det är tätt mellan fårbesättningarna i området. Flera gårdar har så många djur att det inte är möjligt att stalla in dem över nätterna.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!