44 vargdödade får i Halland kan ge skyddsjakt

44 får har dödats eller avlivats vid sammanlagt tre vargattacker mot en och samma gård i norra Halland. Nu överväger länsstyrelsens personal skyddsjakt.

Tre attacker mot en och samma fårbesättning i Halland kan leda till skyddsjakt. Bilen tagen vid en annan gård. Arkivbild: Mikael Moilanen

I helgen som gick ställde varg till med något av ett blodbad på fårgården i Veddige i Halland. En attack mot lördagen krävde livet av 13 får. Länsstyrelsen hjälpte till och satte upp en mindre nattfålla nära gården, men det räckte inte som skydd.

– Det var en mindre natthage med eltrådar och radio, men det avskräckte tydligen inte vargen. På söndagsmorgonen hittades fyra döda får och 20 får som fick avlivas, berättar Martin Broberg, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Vargattack 21 juli

Samma gård hade besök av varg den 21 juli och då dödades sju får. Allt som allt blir det 44 döda får i tre attacker och nu överväger länsstyrelsens skyddsjakt.

– Vi har inte fått in någon ansökan om skyddsjakt, utan det blir i så fall på länsstyrelsens initiativ. Jag för diskussioner med mina chefer, säger Martin Broberg.

Det är tätt mellan fårbesättningarna i området. Flera gårdar har så många djur att det inte är möjligt att stalla in dem över nätterna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼