24 får dödade av varg i Västra Götaland

24 har dödats i två vargattacker mot en gård i Hökerum i Västra Götaland.

Flera vargattacker har inträffat i Västra Götaland den senaste tiden. Bild: Google maps och arkivbild

Expressen berättar att samboparet Erik Björling och Louise Berner fick åtta lamm dödade av varg natten till torsdagen.

– Vi stängde in alla lammen på torsdagskvällen men hann inte få in alla djur. Nästa morgon hade vargen varit på besök igen och tagit de vuxna. Nästan allihop. Vi hade 18 tackor och vargen tog 16, berättar Erik för Expressen.

Gården ligger i Hökerum mellan Borås och Ulricehamn och på länsstyrelsens inrådan kommer man nu att börja hålla fåren mer inomhus.

Håller fåren inomhus

– Vi kommer ta in dem och ha dem inne både dag och natt nu för enkelhetens skull. Så i första skedet har vi dem inne i en vecka till tio dagar. Sen kommer vi släppa ut dem på dagarna och ta in dem på kvällarna. Men i längden måste djuren gå ute, säger Erik till Expressen.

På länsstyrelsen konstaterar personalen att flera vargattacker mot tamdjursbesättningar inträffat de senaste veckorna. Man försöker nu identifiera vilken, eller vilka, de skadegörande vargarna är.

– Vi har haft mycket angrepp och det är inte bra, men det gäller att skjuta rätt individ för att få det här att sluta, säger Mia Bisther på länsstyrelsen till SVT Väst.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼