Jaktnyheter

17-årige Anton sköt älg – och filmade varg

Anton Hemming filmade varg från älgpasset i Riddarhyttan i Västmanland. Foto: Anton Hemming, karta: Google maps
17-årige Anton Hemming har haft en händelserik älgjakt. Först sköt han en älg, sedan fick han filma varg.
– Jag uppsiktsjagar med min morfar Roger Hemming, cirka 15 minuter utanför Riddarhyttan i ett jaktlag som heter Haraldssjö, berättar Anton. På premiärmorgonen fick han skjuta en ko – den andra älgen i sitt liv. På onsdagen kom han riktigt nära en pinntjur. – Vinden låg fel. Det var klart och fint väder, så älgen upptäckte oss. Det är små tillfälligheter som om avgör man lyckas, säger Anton.

Jagar utan hundar

Laget jagar oftast utan hundar. Det är ingen av jägarna som har någon hund. – På mornarna brukar vi gå ut och sätta oss på pass ett par timmar. Sedan återsamlas vi och försöker få till något folkdrev, säger Anton. På torsdagsmorgonen satt han och morfar så att de såg ut över en myr. Direkt på plats hörde Anton att det knäppte till i skogen. – Jag tänkte att det var älg och gjorde mig beredd. Plötsligt kom det ett djur som jag trodde var en hund, men det visade sig vara en varg. Det var bara att lägga ned bössan och ta fram mobilen och filma istället, berättar Anton.

Tre vargar

Det passerade minst tre vargar, dem såg Anton. – Jag kunde bara filma en, för de andra två gick bakom vårt pass, konstaterar han. Man slog larm till grannjaktlagen, som fortfarande kämpar på med löshundar. Anton misstänker att det var vargarnas närvaro som gjorde att hans jaktlag inte fick skjuta någon mer älg under premiärveckan. – De hade nog vallat bort älgarna.

Drömmer om en jämthund

Han drömmer om att en dag köpa sig en egen jakthund, en jämte och träna upp från grunden. – Det får bli i framtiden när man har jobb och tid. Men då får man fundera på hur mycket varg det är där man jagar, säger Anton. Antons videoklipp av vargen som passerar ligger längst ned i artikeln.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21