Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

En av de misstänkta i jakthärvan hade filmer när bland annat ett lodjur satt i fälla och en jakthund skäller på det samtidigt som en träpåle stöts mot djuret. Foto: Stillbild från Polisens filmmaterial.

”Ingen kommentar” är det standardsvar som åklagaren får från de misstänkta i jakthärvan. Den huvudmisstänkte 46-åringen har varit fåordig när han fått frågor kring hur det kommer sig att han haft bilder och filmer på sin mobiltelefon, som talar för att han begått grova jaktbrott. Åklagaren menar att mannen dödat tre björnar och tre lodjur illegalt.

Enligt mannens advokat har 46-åringen inte gjort sig skyldig till något brott. Det har inte påträffats några döda djur och några spår efter dem har inte heller hittats hemma hos mannen. Vad gäller bilder och filmer kommenterar advokaten detta till SVT Norrbotten.

– Han kanske vet mer men vill inte kommentera det. Det är mycket möjligt att han vet någonting om hur de här djuren har dött eller vem som har gjort det, men han är inte skyldig i så fall att berätta vem som har gjort det, säger advokaten Jonas Westerlund.

46-åringen fick också frågor om alla de illegala och modifierade vapnen som påträffats hemma hos honom. Det rör sig om finkalibriga gevär med avsågade kolvar och kraftigt kortade pipor. Enligt åklagaren är vapen modifierade för att enkelt förvaras dolt vid transport.

Mannen säger till rätten att han han hittat dem i skogskoja men inte hunnit lämna in dem till polisen än.

I dag har bland annat polisens IT-forensiker vittnat om bilderna som hittats i mobilen. Forensikern menar att de med största sannolikhet tagits med den aktuella mobiltelefonen. 46-åringens försvarsadvokat menar dock att bilderna kan ha laddats ner och ursprungligen tagits av någon annan, uppger Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Till stöd för bildbeviset pekar åklagaren på att det finns gps-rutter från pejlar som överrensstämmer med bildinformation om tidpunkter.

Rättegången mot de fem männen planeras avslutas i morgon.

 

AKTUELLT

Hemliga vargjakter – för att stoppa aktivister?

Kungsbacka (JJ) Jägareförbundets ordförande, Torbjörn Larsson, utesluter inte att samhället i framtiden måste hemligstämpla vargjakterna – för att slippa sabotage från aktivister. – Problemen i Västmanland ligger högt på vår prioriteringslista, säger Torbjörn Larsson i Jaktjournalens webbradio.

Bus drunknade – återupplivades mirakulöst

Borås (JJ) Magnus Erntson, Fritsla, var i helgen nära att förlora sin drever-basset-taxkorsning, Liten Bus, vid ett allvarligt drunkningstillbud. – Hon var död en stund, eller så nära död man kan vara. Men mina kompisar fick liv i henne med hjärtmassage och konstgjord andning, säger Magnus.

Jägare och fiskare i aktion mot skarvarna

Kungsbacka (JJ) Svenska Jägareförbundet och Sveriges sportfiske- och fiskevårdsförbund vill ha mer skarvjakt i Sverige. Ett första steg för de båda förbunden är en ansökan om att få börja minska bestånden i Västra Götaland.

Annonser