Rättegången i jakthärvan fortsätter

Luleå (JJ) Rättegången mot de fem norrbottningarna i jakthärvan fortsätter. Åklagaren har pressat de misstänkta hårt, men möts av tystnad från de tilltalade. I dag har Polisens IT-forensiker vittnat.

En av de misstänkta i jakthärvan hade filmer när bland annat ett lodjur satt i fälla och en jakthund skäller på det samtidigt som en träpåle stöts mot djuret. Foto: Stillbild från Polisens filmmaterial.

”Ingen kommentar” är det standardsvar som åklagaren får från de misstänkta i jakthärvan. Den huvudmisstänkte 46-åringen har varit fåordig när han fått frågor kring hur det kommer sig att han haft bilder och filmer på sin mobiltelefon, som talar för att han begått grova jaktbrott. Åklagaren menar att mannen dödat tre björnar och tre lodjur illegalt.

Enligt mannens advokat har 46-åringen inte gjort sig skyldig till något brott. Det har inte påträffats några döda djur och några spår efter dem har inte heller hittats hemma hos mannen. Vad gäller bilder och filmer kommenterar advokaten detta till SVT Norrbotten.

– Han kanske vet mer men vill inte kommentera det. Det är mycket möjligt att han vet någonting om hur de här djuren har dött eller vem som har gjort det, men han är inte skyldig i så fall att berätta vem som har gjort det, säger advokaten Jonas Westerlund.

46-åringen fick också frågor om alla de illegala och modifierade vapnen som påträffats hemma hos honom. Det rör sig om finkalibriga gevär med avsågade kolvar och kraftigt kortade pipor. Enligt åklagaren är vapen modifierade för att enkelt förvaras dolt vid transport.

Mannen säger till rätten att han han hittat dem i skogskoja men inte hunnit lämna in dem till polisen än.

I dag har bland annat polisens IT-forensiker vittnat om bilderna som hittats i mobilen. Forensikern menar att de med största sannolikhet tagits med den aktuella mobiltelefonen. 46-åringens försvarsadvokat menar dock att bilderna kan ha laddats ner och ursprungligen tagits av någon annan, uppger Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Till stöd för bildbeviset pekar åklagaren på att det finns gps-rutter från pejlar som överrensstämmer med bildinformation om tidpunkter.

Rättegången mot de fem männen planeras avslutas i morgon.

 

AKTUELLT

Ellinge Game Fair lockar jägarna

Eslöv (JJ) I slutet av augusti blir det premiär för Ellinge Game Fair på Ellinge Slott strax utanför Eslöv. I samarbete med Jaktgrossisterna kommer besökarna att kunna ta del av årets utrustningsnyheter. Jaktjournalen har utsetts till officiell mässtidning och kommer självklart också att finnas på plats.

Så ska Sverige spöa Norge i första NM för ledhundar

Nora (JJ) I månadsskiftet augusti-september avgörs det första nordiska mästerskapet för ledhundar. – Taktiken är träning och åter träning, säger norabon Tomas Lager, som leder det svenska landslaget i tävlingarna, i Jaktjournalens webbradio.

Projekt vill lyfta viltköttet

Töreboda (JJ) Det nystartade projektet ”Rätt vilt till rätt kund” vill främja en så kort viltvarukedja från skog till matbord som möjligt. Med information och utbildning vill projektledare Per Åke Jern lyfta fram viltköttet som en råvara som kan erbjudas på både privata och offentliga menyer.

Debatt: Allt mindre trovärdigt att varg inte planterats ut

De norska akademikerna Øyvind Øverli och Torstein Steine finner det allt mindre trovärdigt att planerna på utplantering av varg i Sverige aldrig genomförts. Det skriver Øverli och Steine i den här debattartikeln, som först publicerades av norska sajten Forskning.no

Annonser