Överklagar till högsta instans om Benelli MR1

Kungsbacka (JJ) Det kommer att bli en vända till i domstolen om halvautomatiska kulgeväret Benelli MR1, om Toni Celan får som han vill. – Jag kommer att överklaga till Högsta förvaltningsdomstolen, säger Toni Celan till Jaktjournalen.

Toni Celan överklagar domen om halvautomaten Benelli MR1 till Högsta förvaltningsdomstolen.

Han har stridit flera år för att få licens på en Benelli MR1 i kalibern .223 Remington. Enligt Celans egna efterforskningar har polismyndigheten runt om i landet beviljat ett 40-tal licenser på det vapnet, men i det här fallet har tjänstemännen på Rikspolisstyrelsens vapenavdelning kämpat emot.

Jaktjournalen rapporterade om saken när domen kom i kammarrätten i Göteborg. Läs artikeln här.

Vi intervjuade också domaren i målet, Marie-Louise Kraft, kraft i webbradio. Hör intervjun här.

Oro bland jägare och skyttar

Domen har tagits emot med oro hos jägare och tävlingsskyttar i landet. Dels talar domare Marie-Louise Kraft om ”miliära kalibrar, dels kan domen innebära att andra vapen där det finns möjlighet att sätta i större magasin blir förbjudna.

En sak Toni Celan är kritisk emot i Kammarrättens dom är följande, rätten skriver:

”Mot bakgrund av syftet med vapenlagen anser kammarrätten att det vid nämnda bedömning bör vara möjligt att ta hänsyn till samhälleliga skyddsaspekter och att därvid beakta t.ex. ett vapens potentiella eldkraft.”

– Kammarrätten kan inte peka på något ställe i lagen där man kan hitta stöd för det. Att man i domen ”tycker” kostar mig tiotusentals kronor, kanske 100 000 kronor, för jag måste överklaga det här, säger Toni Celan.

”Följer bestämmelserna”

Det han menar är att rätten inte ska ta ställning till om ett vapen eventuellt kan komma att missbrukas. Liknelsen skulle vara att det blir förbjudet att sälja bilar som kan köras fortare än 110 kilometer i timmen.

– Vapen blir olagliga först när man stoppar i ett för stort magasin. Hederliga vapenägare följer bestämmelserna och det är det rätten ska se till. I den här domen kan rätten inte peka på var någonstans i lagen man har stöd för sitt resonemang, säger Toni Celan.

Han ifrågasätter också argumentet från Kammarrätten, att rätten fått ta del av en utredning kring Benelli MR1.

– Vilken utredning? Polisen har svarat mig att det inte gjorts någon utredning. De här uppgifterna kommer från ”polisens samlade erfarenheter”, säger Toni Celan.

”Då måste politikerna ändra på det”

Såväl Naturvårdsverket som Jägarnas Riksförbund och en rad vapenexperter intygar att Benelli MR1 är ett vapen lämpligt för jakt. Det köper inte Kammarrätten.

– Istället lägger man bevisbördan på mig. Vad mer behövs än de intyg jag har på att bössan är lämplig för jakt? undrar Toni Celan.

När förhandlingarna i Förvaltningsrätten var klara var Toni Celans nota för den rättsliga tvisten uppe i cirka 20 000 kronor. Advokaträkningen för Kammarrätten har han inte hunnit summera ännu.

På olika Facebookgrupper höjs röster för en insamling till Celans rättegångskostnader, eftersom fallet med Benelli MR 1 bedöms så principiellt viktigt.

– Om den här domen står sig är det fastslaget att polisen får göra som man vill när man beslutar om licensärenden. Då måste politikerna ändra på det, säger Toni Celan.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Förväxling av åtelkameror

Kungsbacka (JJ) Fel kamera testades när Jaktjournalen gjorde årets stora Åtelkameratest i nummer fyra i våras. Fem kameror testades, däribland skulle Hylte Jakt & Lantmans nya modell av ScoutGuard SG 550M-14SHD Nordic testas.

Så björntätt att byn nu ordnar björnspanarcafé

Jämtland (JJ) I byn Svaningen i Jämtland är det så björntätt att hembygdsföreningen dragit igång "Björnspanarcafé". – Jag har sett säkert 100 björnar, bara kring mitt hus, berättar initiativtagaren Karin Nilsén Andersson i Jaktjournalens webbradio.

Vitlöksdoftande vildsvinskarré

Jägarna som är noggranna med styckningsdetaljer kan glädja sig åt vildsvinskarré i frysboxen. En riktig höjdare som passar bra att vitlöksmarinera. 4 personer: 800 g vildsvinskarré Marinad: 1/2 dl olivolja 2 msk Kikkomansoja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk honung 1 msk chili 1 tsk grovmalen svartpeppar 1 tsk paprikapulver 1 msk rött vin Tillbehör: bulgursallad

Mauser M18 – Enkel studsare för problemfri jakt

Mauser har ett sedan 140 år ett grundmurat rykte som vapentillverkare. Grunden i Mausers vapentillverkning har alltid varit tillförlitlighet och kvalitet. Mauser M 18 är inget undantag från denna tradition. Det låga försäljningspriset ger inte utrymme för extravaganser. Du får enkel studsare med det som behövs för problemfri jakt och övningsskytte.

Jura – en ren fjällmissil

När väl kopplet stryks och Jura får kommandot sök, förstår JJs utsände vad ägaren Anders Fors pratar om när han berättar att söket är något utöver det vanligt. Jura förvandlas till en vit missil som flyger fram över fjällmarken på jakt efter ripdoft. Synen av hennes fart, vidd och täta sökmönster får nog alla ägare till stående fågelhund att häpna och drömma sig bort till att någon gång själva ha en hund med det söket.

Dags att ta svinpesten på allvar

Den afrikanska svinpesten sprider sig i Europa och allt fler svenska forskare höjer ett varningens finger för risken att få in pesten i Sverige. I nuläget har svinpesten slagit ut stora delar av vildsvinsstammen i Baltikum och nyligen upptäcktes även smittan i norra Polen.

Annonser