Omfattande vargangrepp i Avesta

Avesta (JJ) Av en besättning på 25 får dog 21 i en vargattack eller till följd av sina skador. Angreppet skedde under torsdagsnatten på en gård utanför Avesta i Dalarna.

Ett av de många döda får som besiktigades efter det stora angreppet i Avesta. Foto: Länsstyrelsen

Den 80 gånger 80 meter stora hagen var som ett slagfält när länsstyrelsens besiktningsmän kom till gården.

– Det var fullt med dödade och rivna får i hagen. Det var precis som om vargen eller vargarna bara sprungit runt och rivit får efter får, säger Fredrik Perols, besiktningsman.

Av de 25 får som fanns i hagen (18 lamm och sju tackor) låg 13 döda. Ytterligare sju fick avlivas på grund av sina skador. Endast fem får hade lindrigare skador, men sedan veterinären besiktigat dem har även ett av dem fått avlivas.

– Attacken ägde rum i Gåsmyrenreviret. Där ska det finnas två vargar så förmodligen var de båda två inblandade i detta angreppet.

Hagen låg 25 meter från boningshuset och var omgärdad av ett tretrådigt elstaket med bra spänning. Vargen eller vargarna har inte grävt sig under det. Däremot var det bara 60 centimeter högt så Fredrik tror att de hoppat in i hagen.

Fårattacken är enligt Fredrik Perols den enskilt största attacken som ägt rum i Dalarna de senaste två åren.

Länsstyrelsen har nu satt upp en temporär nattfålla till fåren samt dragit ut lapptyg runt området.

 

 

 

0 kommentarer

AKTUELLT

Vinn älgjakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Jessica plåtade den vita älgen – igen

Munkedal (JJ) 24-åriga Jessica Hemlin har blivit berömd för sina möten med den vita och ståtliga älgtjuren i Munkedal. På måndagen var det dags igen - älgen dök upp alldeles utanför Jessicas hem och lät sig fotograferas.

Befarar rekordår för fästingsmitta

Kungsbacka (JJ) Läkare räknar med att 2017 blir ett rekordår i Västra Götaland i antalet personer som smittas av den fästingburna och fruktade hjärnhinneinflammationen TBE.

Vit sändarlös mårdhund infångad

Råneå (JJ) Under sommaren har en vit mårdhund synts till i Råneå, ett samhälle tre mil nordost om Luleå. Mårdhunden observerades av flera personer, bland annat inne i villaområden. Foton togs och det visade sig att djuret tillhör Mårdhundsprojektet, men tappat sin sändare.

Unge till världskänt lejon dödad

Zimbabwe (JJ) En unge till den världskände lejonhannen Cecil har skjutits av en okänd troféjägare i Zimbabwe. Den sexårige hannen Xanda dödades den 7 juli och mötte därmed samma öde som sin far.

683 000 kronor för sälskador

Sotenäs (JJ) 20 fiskare i Västra Götaland får dela på 683 000 kronor från Länsstyrelsen för skador som sälar orsakat på både fiskeredskap och fångst under 2016.

Annonser