Omfattande vargangrepp i Avesta

Avesta (JJ) Av en besättning på 25 får dog 21 i en vargattack eller till följd av sina skador. Angreppet skedde under torsdagsnatten på en gård utanför Avesta i Dalarna.

Ett av de många döda får som besiktigades efter det stora angreppet i Avesta. Foto: Länsstyrelsen

Den 80 gånger 80 meter stora hagen var som ett slagfält när länsstyrelsens besiktningsmän kom till gården.

– Det var fullt med dödade och rivna får i hagen. Det var precis som om vargen eller vargarna bara sprungit runt och rivit får efter får, säger Fredrik Perols, besiktningsman.

Av de 25 får som fanns i hagen (18 lamm och sju tackor) låg 13 döda. Ytterligare sju fick avlivas på grund av sina skador. Endast fem får hade lindrigare skador, men sedan veterinären besiktigat dem har även ett av dem fått avlivas.

– Attacken ägde rum i Gåsmyrenreviret. Där ska det finnas två vargar så förmodligen var de båda två inblandade i detta angreppet.

Hagen låg 25 meter från boningshuset och var omgärdad av ett tretrådigt elstaket med bra spänning. Vargen eller vargarna har inte grävt sig under det. Däremot var det bara 60 centimeter högt så Fredrik tror att de hoppat in i hagen.

Fårattacken är enligt Fredrik Perols den enskilt största attacken som ägt rum i Dalarna de senaste två åren.

Länsstyrelsen har nu satt upp en temporär nattfålla till fåren samt dragit ut lapptyg runt området.

 

 

 

AKTUELLT

Debatt: Vildsvin på borden, inte i trafiken

Vildsvin förstör allt fler skördar. Djuren orsakar också svåra trafikolyckor. Därför måste vi underlätta vildsvinsjakt, genom att göra det enklare både att kameraövervaka och att sälja vildsvinskött. Så skriver Lina Nordquist och Niklas Frykman, båda Liberalerna (L), i den här debattartikeln.

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Annonser