Omfattande vargangrepp i Avesta

Avesta (JJ) Av en besättning på 25 får dog 21 i en vargattack eller till följd av sina skador. Angreppet skedde under torsdagsnatten på en gård utanför Avesta i Dalarna.

Ett av de många döda får som besiktigades efter det stora angreppet i Avesta. Foto: Länsstyrelsen

Den 80 gånger 80 meter stora hagen var som ett slagfält när länsstyrelsens besiktningsmän kom till gården.

– Det var fullt med dödade och rivna får i hagen. Det var precis som om vargen eller vargarna bara sprungit runt och rivit får efter får, säger Fredrik Perols, besiktningsman.

Av de 25 får som fanns i hagen (18 lamm och sju tackor) låg 13 döda. Ytterligare sju fick avlivas på grund av sina skador. Endast fem får hade lindrigare skador, men sedan veterinären besiktigat dem har även ett av dem fått avlivas.

– Attacken ägde rum i Gåsmyrenreviret. Där ska det finnas två vargar så förmodligen var de båda två inblandade i detta angreppet.

Hagen låg 25 meter från boningshuset och var omgärdad av ett tretrådigt elstaket med bra spänning. Vargen eller vargarna har inte grävt sig under det. Däremot var det bara 60 centimeter högt så Fredrik tror att de hoppat in i hagen.

Fårattacken är enligt Fredrik Perols den enskilt största attacken som ägt rum i Dalarna de senaste två åren.

Länsstyrelsen har nu satt upp en temporär nattfålla till fåren samt dragit ut lapptyg runt området.

 

 

 

AKTUELLT

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Överviktiga jakthundar

Övervikten har ökat markant bland svenskarna de senaste åren. Och det verkar som om den trenden även gäller våra jakthundar.

Jägarna tvingas ta smällen

De senaste veckorna har det debatterats flitigt runt vildsvinsstammen och de skadeproblem som uppstått inom vissa områden. Man pratar om skador för mångmiljonbelopp som drabbar lantbruk, villaägare och trafik i första hand.

Annonser