Närgångna björnar i Los

Hälsingland (JJ) Björnarna är närgångna i byn Los i Ljusdals kommun. 13 observationer har gjorts i år.

Tilldelningen i höstens björnjakt i Gävleborg sköts på tre dagar. Arkivbild: Gettyimages

Aftonbladet rapporterar att de boende är vana att björnarna rör sig nära bebyggelsen och går in i folks trädgårdar.

– Jag tycker inte det är behagligt att gå ut. Han verkar inte särskilt skygg. Han gräver ner sig och sover här hela natten. Även när det går folk här nere på gatan så ligger han kvar. Han verkar inte särskilt skygg. Han ligger här och äter och håller koll, säger Else-Maj. säger Else-Marie Ekrelius till Aftonbladet.

Tilldelningen sköts på tre dagar

Tidningen har också pratat med Elisabeth Törnberg vars femåriga dotter i lördags kom in och sa att det var en björn i trädgården.

– Jag trodde att hon skämtade, men så gick vi ut på altanen och hon visade att den låg där – cirka tio meter från oss, säger Elisabeth Törnberg till Aftonbladet.

I höstens björnjakt i Gävleborg var tilldelningen 30 björnar. Det tog tre dagar att skjuta dem.

AKTUELLT

Vitlöksspäckad vildsvinsfilé

Ett säkert kort på grillen. Extra gott när man späckar vildsvinsfilén med marinerade vitlöksklyftor och rostar färskpotatis i ugnen. Njut av sommaren. 4 portioner: 700 g vildsvinsfilé 12–15 marinerade vitlöksklyftor Marinad: 3 msk tomatpuré 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk vitvinsvinäger 2 msk rapsolja 2 msk flytande honung 2 msk japansk soja Tillbehör: 1 kg små

Fuchswürger´s Barry af Clinton – En riktig allroundhund

I dag marknadsförs tysk jaktterrier i stor utsträckning som en ren kortdrivare. Men det är bara halva hundens förtjänster. En bra tysk jaktterrier fungerar lika bra över som under jord. Mattias Johnsson från Torsby vet att uppskatta den kombinationen och har en kanonhund i sin Barry.

Om stormar i vattenglas och jakthundar

Ju mer och oftare jag jagar, desto färre bekymmer har jag! Att tillbringa tid i skog och mark med bössan i nävarna och en god jakthund som sällskap skingrar tankarna och sätter saker och ting i perspektiv. Den avskalade närheten till naturen, glädjen över hundens arbete, eller lättnaden och vördnaden som infinner sig efter ett lyckat skott bidrar alltsammans till att få vardagens bekymmer att verka små och fjärran.

Björnjägarna pustar ut

Det blir ingen senareläggning av björnjakten i Västerbotten har Naturvårdsverket beslutat. Under våren och försommaren blev diskussionerna stundtals heta sedan Svenska Jägareförbundet i Västerbotten biföll en motion från en medlem i Skellefteåbygdens jaktvårdskrets om att senarelägga björnjakten i länet till älgjaktpremiären den 3 september.

Omfattande vargjakt i Norge planerad

Norge (JJ) Rovdjursnämndernas sekretariat förordade en tilldelning tolv vargar - ingen inom den så kallade vargzonen. Nu har nämndmedlemmarna beslutat om en avskjutning på ett fyrtiotal vargar, var av majoriteten inom vargzonen.

Annonser