Elva rävstövare gör upp om SM-titeln

Visby (JJ) I början av februari nästa år arrangerar Gotlands Stövarklubb Räv-SM. Elva hundar kommer till start, däribland fjolårssegraren Klinton med ägaren Andreas Larsson Ståhle.

Fjolårssegraren Klintong med Andreas Larsson Ståhle kommer till start även i år. Foto: Joakim Martinsson.

Den 10 och 11 febuari kommer det allt mer prestigefyllda Räv-SM för stövare att arrangeras. I år är det Gotlands Stövarklubb som står för arrangemanget och elva hundar har kvalat in.

Vanligtvis är det tio hundar som startar på stövarklubbens SM-tävlingar. Men i år har Svenska Stövarklubben gjort ett undantag. 2014 beslutade klubben att rävhundarna inte fick söka in på sina tidigare SM-meriter. Denna regel protokollfördes dock inte och därför uppstod en del oklarheter inför uttagningen av årets SM-hundar.

– Istället för att neka tidigare års deltagare beslutades det att även de fick kvala in, berättar Svenska Stövarklubbens regelansvarige Göran Johansson.

Fjolårets SM-vinnare, Klinton, med ägaren Andreas Larsson Ståhle, var den enda hunden som hade tillräckligt höga poäng för att kvala in, därmed blev han den elfte hunden.

Vid 2017 års Räv-SM startar fyra olika stövarraser. Fem schillerstövare, tre finska stövare, två hamiltonstövare och en smålandsstövare.

Extra anmärkningsvärt är att fem av de startande hundarna är hemmahörande på Gotland och kommer självklart att göra allt för att ta guldet på hemmaplan.

Jaktjournalen kommer, som alltid, live-rapportera den mycket spännande SM-tävlingen och JJ-medarbetaren Joakim Martinsson kommer finnas på plats för ett längre reportage i tidningen.

Direktsändningen följer du på www.jaktjournalen.se

 

Startfält:

1)    Schillerstövare: Kurrelia Tekla SE38877/2011. Ägare Mattias Larsson, Gotland.

2)    Schillerstövare: Klinton S31995/2009. Andreas Larsson Ståhle, Dalsjöfors.

3)    Schillerstövare: Drevtorpets Challe SE21035/2012. Jimmi Lindby, Gotland.

4)    Schillerstövare: Jaktchamp´s Attack SE41372/2011. Lari Mann, Vemdalen.

5)    Schillerstövare: Lyeskogens Sanna S52673/2009. Kenneth Adman, Gotland.

6)    Finsk Stövare: Pejlas Rina SE37057/2013. Martin Jeppsson, Kolmården.

7)    Finsk Stövare: Jahtiluodon Luki SE33117/2011. Stefan Samuelsson, Ljung.

8)    Finsk stövare: Biabys Vicko S18452/2009. Börje Johansson, Rydaholm.

9)    Hamiltonstövare: Paviken Axa SE51254/2011. Robert Öberg, Gotland.

10) Hamiltonstövare: Pavaldens Azzi S52520/2008. Mats Karlsson, Gotland.

11) Smålandstövare: Barsjötorps Disa SE51350/2014. Tobias Barse, Väse.

AKTUELLT

Lurade jägare överklagar polisbeslut

Skåne (JJ) Christoffer Frank och de andra jägarna, som lurats på jakt de betalat för, överklagar nu polisens beslut att inte inleda förundersökning. – Härvan sväller – nu är vi 14 personer som betalat för jakt, berättar Christoffer Frank.

Nytt besked om Rackstadvargarna idag

Värmland (JJ) Varg nummer två fälldes på torsdagen i skyddsjakten i Rackstadreviret i Västra Ämtervik. – Vårt mål är att få bort alla vargarna i området. Jag väntar besked från länsstyrelsen i dag, säger Bertil Forsberg, jaktledare och talesperson för jägarna.

Kritik mot järvinventering

Norrbotten (JJ) Sju samebyar i Norrbotten kritiserar länsstyrelsens inventering av järv. Spårförhållandena har varit dåliga och spårarna har missat järvar, menar företrädare för samebyarna.

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser