Elva rävstövare gör upp om SM-titeln

Visby (JJ) I början av februari nästa år arrangerar Gotlands Stövarklubb Räv-SM. Elva hundar kommer till start, däribland fjolårssegraren Klinton med ägaren Andreas Larsson Ståhle.

Fjolårssegraren Klintong med Andreas Larsson Ståhle kommer till start även i år. Foto: Joakim Martinsson.

Den 10 och 11 febuari kommer det allt mer prestigefyllda Räv-SM för stövare att arrangeras. I år är det Gotlands Stövarklubb som står för arrangemanget och elva hundar har kvalat in.

Vanligtvis är det tio hundar som startar på stövarklubbens SM-tävlingar. Men i år har Svenska Stövarklubben gjort ett undantag. 2014 beslutade klubben att rävhundarna inte fick söka in på sina tidigare SM-meriter. Denna regel protokollfördes dock inte och därför uppstod en del oklarheter inför uttagningen av årets SM-hundar.

– Istället för att neka tidigare års deltagare beslutades det att även de fick kvala in, berättar Svenska Stövarklubbens regelansvarige Göran Johansson.

Fjolårets SM-vinnare, Klinton, med ägaren Andreas Larsson Ståhle, var den enda hunden som hade tillräckligt höga poäng för att kvala in, därmed blev han den elfte hunden.

Vid 2017 års Räv-SM startar fyra olika stövarraser. Fem schillerstövare, tre finska stövare, två hamiltonstövare och en smålandsstövare.

Extra anmärkningsvärt är att fem av de startande hundarna är hemmahörande på Gotland och kommer självklart att göra allt för att ta guldet på hemmaplan.

Jaktjournalen kommer, som alltid, live-rapportera den mycket spännande SM-tävlingen och JJ-medarbetaren Joakim Martinsson kommer finnas på plats för ett längre reportage i tidningen.

Direktsändningen följer du på www.jaktjournalen.se

 

Startfält:

1)    Schillerstövare: Kurrelia Tekla SE38877/2011. Ägare Mattias Larsson, Gotland.

2)    Schillerstövare: Klinton S31995/2009. Andreas Larsson Ståhle, Dalsjöfors.

3)    Schillerstövare: Drevtorpets Challe SE21035/2012. Jimmi Lindby, Gotland.

4)    Schillerstövare: Jaktchamp´s Attack SE41372/2011. Lari Mann, Vemdalen.

5)    Schillerstövare: Lyeskogens Sanna S52673/2009. Kenneth Adman, Gotland.

6)    Finsk Stövare: Pejlas Rina SE37057/2013. Martin Jeppsson, Kolmården.

7)    Finsk Stövare: Jahtiluodon Luki SE33117/2011. Stefan Samuelsson, Ljung.

8)    Finsk stövare: Biabys Vicko S18452/2009. Börje Johansson, Rydaholm.

9)    Hamiltonstövare: Paviken Axa SE51254/2011. Robert Öberg, Gotland.

10) Hamiltonstövare: Pavaldens Azzi S52520/2008. Mats Karlsson, Gotland.

11) Smålandstövare: Barsjötorps Disa SE51350/2014. Tobias Barse, Väse.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser