Besvärlig skyddsjakt på lodjur

Sollefteå (JJ) Inom Sollefteå och Örnbsköldsviks kommuner pågår för fullt skyddsjakt på sju lodjur för att syftet att minska skadorna på renskötseln. Bristen på spårsnö har dock försvårat jakten. Sedan starten den 14 november har endast ett djur skjutits.

Snöbrist och krångliga jaktregler försvårar skydsjakten på lodjur i Västernorrland.

Det aktuella området, som sträcker sig från Helgum och mot Trehörningsjö, är uppdelat i tre områden. För område ett är jakten redan avlyst sedan ett lodjur blivit fällt. I område två får fem djur skjutas och område tre har tilldelats ett djur.

Bristen på snö i stora delar av området gör att man inte kan spåra, och därmed får man heller inte jaga. Spårsnö, det vill säga ett snötäcke som förväntas ligga kvar under hela jaktdagen, är en förutsättning för att veta om det rör sig om honor med ungar – dessa är nämligen inte tillåtna att jaga, enligt länsstyrelsens beslut. Det är endast vuxna, ensamma lodjur som får skjutas.

En annan anledning till att skyddsjakten går trögt kan vara att det är en tidskrävande jakt med många regler som ska följas.

– Det känns lite för krångligt. Risken med för många regler är att man drar sig för att gå ut och jaga, säger en jägare som vill vara anonym, till tidningen Nordsverige.

AKTUELLT

Benelli MR1 i Kammarrätten

Göteborg (JJ) I går genomfördes muntliga förhandlingar i Kammarrättens prövning av Toni Celans överklagan om avslaget på licensansökan för en Benelli MR1. Under förhandlingarna drog Polisen tillbaka flera av sina skäl för avslaget.

Befarade vargskador var bett efter björn

Hälsingland (JJ) Den stövare som blev svårt biten av rovdjur på tisdagsförmiddagen, söder om Alfta och Bollnäs, attackerades av björn, inte varg. – Det var svårt att bedöma, säger besiktningsman Bert Eriksson.

Alla hundar uttagna inför Småhunds-SM

Ydre (JJ) På måndag släpps Sveriges tolv bästa drivande hundar i skogarna utanför Ydre. Då avgörs nämligen 2017 års upplaga av Småhunds-SM. Jaktjournalen liverapporterar såklart.

Fällde guldbock på första jakten

Falköping (JJ) Det blev max utdelning för 15-årige Emil Nilsson när han gick ut på sin första uppsiktsjakt: Han fällde en guldbock. – Vi hade sett den under sommaren men trodde inte att den var så stor, säger pappa Peter som satt bredvid och filmade dramatiken.

Känner sig lurade på godsjakt

Skåne (JJ) Tio jägare köpte jakt på ett gods och betalade tillsammans 130 000 kronor. Det visade sig dock att den som sålde jakten inte ägde marken i området.

Annonser