Uppdaterad: ”Björnen fälldes på fel mark”

Sveg (JJ) Polis och åklagare misstänker att en björn skjutits på fel mark och utreder eventuellt jaktbrott. – Björnen sköts på rätt mark men avlivades på grannmarken, säger Lars Wäppling.

En björn fälldes på söndagen i Sveg i Jämtlands län.

– Vi påstår att björnen fälldes på fel mark. Det pågår förundersökning och jag lämnar inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till förundersökningssekretess, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Jaktjournalen har försökt komma i kontakt med killen som sköt björnen men vi har inte lyckat nå honom. Lars Wäppling deltog inte i jakten men äger hunden som användes när björnen sköts.

Ringde polisen

Hans hund fick upp ett björnspår och killen som lånade den gick efter. Det blev ståndskall och han gick in och sköt på björnen.

– Han var helt säker på att han träffat. Men han hade glömt mobilen kvar i bilen och då följde han efter på långsamt gångstånd, som gick in kanske 500 meter på grannmarken. Där sköt han björnen, säger Lars Wäppling.

Efter det gick jägaren ned drygt tre kilometer till sin bil, för att ringa och berätta vad som hänt.

– Under tiden kom det folk som såg björnspår över en väg och upptäckte vad som hänt och ringde polisen. Björnen är skjuten på rätt mark men avlivad på grannmarken, säger Lars Wäppling.

Han säger också att hundens GPS-loggor visar händelseförloppet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Jaktfilm: Se när bocken fälls

I nya numret av Jaktjournalen återfinns ett bockjaktreportage signerat Julius Berg. Han hade också filmkamera med sig och fick skottsekvensen på den udda bocken fångad på film.

Stövar-SM för rävhundar flyttas

Värmland (JJ) Stövar-SM för rävhundar kommer inte som planerat att arrangeras i Norrbottens län. I stället blir det Värmlands stövarklubb som tar över stafettpinnen och arrangerar mästerskapet i vinter.

SKK och Agria fortsätter samarbete

Kungsbacka (JJ) Svenska kennelklubben och försäkringsbolaget Agria har skrivit under ett nytt avtal för fortsatt samarbete i ytterligare sju år. Avtalet innebär bland annat att Agria SKK forskningsfond även fortsättningsvis bidrar till forskning till nytta för hund och katt.

Säljer mer än 550 åtelkameror i månaden

Kungsbacka (JJ) Bara hos Hylte Jakt & Lantman och Z-Aim säljs mer än 550 åtelkameror i månaden. Nu är frågan om försäljningen kan öka ytterligare sedan kamerorna blivit möjliga att använda utan tillstånd för jägare.

Annonser