Wolf Proof vargvästar nedlagt

Norrköping (JJ) Företaget bakom vargvästarna Wolf Proof, som länsstyrelserna gett bidrag till, har lagts ned. Hur jägarna som köpt västarna ska få dem reparerade, det kan företagets ägare inte svara på.

Bert Eriksson i Långshyttan är en av de jägare som haft problem med Wolf Proof vargvästar. Nu är företaget nedlagt. Foto: Privat

Ture Sundqvist i Åby utanför Norrköping uppfann vargvästarna som har elektriska slingor i konstruktionen. Idén går ut på att en varg som ger sig på en jakthund och biter i västen ska få en kraftig och avskräckande stöt.

I november i fjol rapporterade Jaktjournalen om problem med västarna. Bert Eriksson i Långshyttan köpte först en väst och fick sedan en demoväst från företaget. Båda två slutade fungera.

Bert betalade 8 850 kronor för den första elvästen och fick 3 500 kronor i bidrag från länsstyrelsen.

Bara i Dalarna hade länsstyrelsen i november i fjol gett bidrag till 69 elvästar av märket Wolf Proof sedan 2015.

350 sålda västar?

Uppfinnaren Ture Sundqvist uppgav för Jaktjournalen i november i fjol att hans företag sålt 350 västar.

Bert Eriksson hade två stycken som inte funkade. Han hade också kontakt med sju ytterligare västköpare vars västar var ur funktion.

– Efter Jaktjournalens artikel fick jag kontakt med fler som köpt västar som slutat fungera, säger Bert Eriksson.

Jaktjournalen har talat med Ingvar Ahlgren, som jagar med hamiltonstövaren Trollmyrens Minna. Hon håller i länge och Ingvar är orolig för vargar när han är ute på jakt. Västen han köpte till henne 2015 är trasig, den ger inga elstötar.

– Jag har inte lyckats nå företaget via telefon. Men i ett mejl skriver de att verksamheten är nedlagd. Var ska jag då få min väst lagad? undrar Ingvar Ahlren.

Företaget nedlagt

Uppfinnaren Ture Sundqvist bekräftar att företaget bakom Wolf Proof vargvästar lagts ned.

Var ska de som har trasiga västar få dem reparerade då?

– Ja du, det är en bra fråga. När man blir sjuk kan man inte göra annat än lägga ned verksamheten, svarar Ture Sundqvist.

Han säger han att han inte har en aning om hur många västar som sålts totalt.

I intervjun i november 2017 sa Ture Sundqvist:

– Det här är en utvecklingsväst ännu så länge. Vi försöker hitta material som ska stoppa för väta, kyla och snö, hundar som badar och pinnar och stenar. Det är en väldig påfrestning på en väst.

Han pekade också på problemen, att som liten företagare ska stå för utvecklingskostnaderna.

– Har man inte en plånbok full med en massa miljoner, så att man kan gå in och beställa det material man vill ha, måste man hålla sig till vad som finns på marknaden. Vi ägnar 24 timmar per dygn för att hitta bättre material och göra tester.

Ängsteg beklagar

Inga Ängsteg, chef på Viltskadecenter, som testat ett antal av Ture Sundqvists skyddsvästar, beklagar situationen.

– Det är synd eftersom det är en produkt som vi trott är väldigt effektiv. Det har varit en del barnsjukdomar, men de har jobbat idogt och gjort förbättringar på produkten. Den här västen skulle kunna ha en god effekt, säger Inga Ängsteg.

Det här aktualiserar väl problemet med att samhället inte satsar en krona på utvecklingen av skyddsvästar. Istället ska en enskild person stå för hela produktutvecklingen. Är det inte dags att exempelvis Viltvårdsfonden bidrar med med pengar för att utveckla vargskydd för jakthundar, vad tycker du?

– Jag tycker att vi ska ha bra skadeförebyggande åtgärder – det är otroligt viktigt. Men jag har ingen åsikt om hur vida man kan ta pengar från Viltvårdsfonden till det. Däremot är det otroligt viktigt att det kan utvecklas väl fungerande produkter för skadeförbyggande åtgärder, säger Inga Ängsteg.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser