Jaktnyheter

Warg, 5 år, och 14-veckors beaglen Bosse fixade bocken

Warg och Bosse med den fina bocken, en udda sexa. Foto Privat

Bockpremiären blev en glädjens dag för familjen Woxberg i Jämtland. Femårige Warg lockade in bocken, pappa Johnny sköt - och 14 veckor gamla beaglen Bosse letade rätt på den.

"}}

– Det blev fantastiskt bra, konstaterar Johnny Woxberg i jämtländska Rödön.

Johnny Woxberg

På premiärmorgonen smög sig han och femårige sonen Warg ut redan vid 02-tiden. De tog plats i ett torn vid en åker strax utanför Krokom.

– Grabben har varit med på några jakter, men det här var första gången han fick vara med när vi fick ett vilt. Vi hjälptes åt att locka med en Buttolo-pipa, men det var han som lockade till största delen, säger Johnny.

Efter ett par timmar bar det sig inte bättre än att Johnny och Warg stötte bocken. Den hade smugit sig in så nära att den inte syntes från deras sittplats i tornet. Bocken sprang i väg i hög fart.

Ny chans

Men ytterligare några timmar senare kom en ny chans.

– Det var vindstilla när jag såg att en liten björk rörde sig. Jag sa åt Warg att locka och då kom bocken ut med full bredsida, på 80-85 meter och jag sköt, berättar Johnny.

Det blev ett hjärtskott och bocken sprang iväg. Med på jakten var också 14 veckor gamla beaglen Bosse, som nu fick stifta bekantskap med sitt livs första blodspår.

– Han följde spåret 20-30 meter och där låg bocken. Jag är fruktansvärt imponerad över att han spårade så noga, säger Johnny.

För femårige Warg blev det en stor dag.

– Han var mycket glad och intresserad när vi drog bocken till slakthuset och hängde upp den för mörning. På morgonen när vi skulle åka ut, tänkte jag att det kanske skulle vara svårt att få honom att vakna. Men han flög upp när jag väckte honom, berättar Johnny och skrattar.

Tillväxten i jägarkåren är säkrad, åtminstone hos familjen Woxberg i Jämtland.