Vill att fler björnar skjuts i höstens jakt

Dalarna (JJ) Idre samebys företrädare har överklagat tilldelningen i årets björnjakt i länet. De vill att fler björnar skjuts.

Företrädare för Idre sameby vill att tilldelningen i björnjakten ökas, så att stammen snabbare når förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages, fotomontage

Förra året gjordes en spillningsinventering och med stöd av den har forskarna beräknat Dalarnas björnstam till 453 individer. Den siffran inkluderar även björnar som delas med andra län.

Företrädare för Idre sameby tycker att jakten i länet, 48 björnar i höst, är för liten och har överklagat till Förvaltningsrätten i Luleå. De vill att länsstyrelsen gör en ny beräkning för att snabbare nå ned till förvaltningsmålet på 250 till 290 björnar.

Garanterade tre björnar

Samebyn är också missnöjd med de nya områdesregler som införs i björnjakten. I områdena 1a och 1b får sammanlagt nio björnar fällas. I renskötselområdet är garantin tre björnar.

– Förra året fick vi skjuta åtta björnar i renskötselområdet. Jag skulle tro att vi får svårt att hinna skjuta fler än tre björnar – jakten kan komma att gå snabbt i det andra området, säger Benny Jonsson, Idre sameby.

Som Jaktjournalen tidigare rapporterat har Jägarnas Riksförbund också överklagat jakten och vill att totalt 150 björnar skjuts i höstens jakt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼