Vill att fler björnar skjuts i höstens jakt

Dalarna (JJ) Idre samebys företrädare har överklagat tilldelningen i årets björnjakt i länet. De vill att fler björnar skjuts.

Företrädare för Idre sameby vill att tilldelningen i björnjakten ökas, så att stammen snabbare når förvaltningsmålet. Foto: Gettyimages, fotomontage

Förra året gjordes en spillningsinventering och med stöd av den har forskarna beräknat Dalarnas björnstam till 453 individer. Den siffran inkluderar även björnar som delas med andra län.

Företrädare för Idre sameby tycker att jakten i länet, 48 björnar i höst, är för liten och har överklagat till Förvaltningsrätten i Luleå. De vill att länsstyrelsen gör en ny beräkning för att snabbare nå ned till förvaltningsmålet på 250 till 290 björnar.

Garanterade tre björnar

Samebyn är också missnöjd med de nya områdesregler som införs i björnjakten. I områdena 1a och 1b får sammanlagt nio björnar fällas. I renskötselområdet är garantin tre björnar.

– Förra året fick vi skjuta åtta björnar i renskötselområdet. Jag skulle tro att vi får svårt att hinna skjuta fler än tre björnar – jakten kan komma att gå snabbt i det andra området, säger Benny Jonsson, Idre sameby.

Som Jaktjournalen tidigare rapporterat har Jägarnas Riksförbund också överklagat jakten och vill att totalt 150 björnar skjuts i höstens jakt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.

Misstänker tjuvjakt på rådjur

Det har påträffats ett rådjurshuvud som amatörmässigt skiljts från kroppen. Det har hittats kvarlevor efter en rådjursget med mjölk i juvret. Saken har polisanmälts som tjuvjakt.

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.
ANNONS ▼

Annonser