Annons
"Vildsvin dödade fåren" – "Osannolikt", säger forskare | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Bleking
Vildsvin attackerade fåren, tror djurägaren, men viltforskaren Fredrik Widemo håller inte med. Foto: Gettyimages
"Vildsvin dödade fåren" - "Osannolikt", säger forskare
Sex får hittade döda och i stort sett uppätna. Ett sjunde får hade svåra skador och fick avlivas. Fårägaren Bengt Jonasson tror att fåren attackerats av vildsvin, men det anser viltforskaren Fredrik Widemo är osannolikt.
P4 Blekinge är först med att rapportera om de döda fåren i Karlskrona skärgård. Vinkeln på rapporteringen är att fåren attackerats av vildsvin. – Jag släppte ut 60 får på öar som är kring tre hektar stora i maj. Den 25 juni hittade vi sex får som dödats och var nästan uppätna. Det fanns bara fågelungar, får och vildsvin på ön och i brist på annan mat har väl vildsvinen attackerat fåren. Det var fullt med vildsvinsbök, säger fårägaren Bengt Jonasson till Jaktjournalen. Han beslutade sig för att ta hem fåren, men det hann han inte innan en person från en angränsande ö ringde och berättade att ett svårt skadat får kommit simmande. – Det var så svårt skadat att det fick avlivas. Bland annat var juvret bortslitet, säger Bengt Jonasson.

Inga typiska rovdjursskador

Länsstyrelsens besiktningsman, Bertil Larsson, besiktade fåret som avlivades. Han kan inte säga vilket djur som stått bakom attacken. – Det hade inga typiska rovdjursskador, men vad som gett fåret skadorna, det vet jag inte, säger Bertil Larsson. Fredrik Widemo, viltforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, håller det för osannolikt att vildsvin skulle ha orsakat skadorna på fåren. – De jagar inte på det sättet. Däremot är de väldigt snabba att äta på döda kroppar som de hittar. Jag gissar på att fåren dött av någon sjukdom eller att de råkat ut för hund, säger Fredrik Widemo.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!