”Viktig” varg i Norrbotten alltjämt försvunnen

Den varg som vållade stora bekymmer för rennäringen i trakterna av Arvidsjaur, och som länstyrelsen försökte stöta söderut med helikopter och skotrar, förblir försvunnen.

Vargen skulle stötas söderut med helikopter och skotrar. Den försvann dock. Foto: Gettyimages, montage

Det var den 1 november 2017 som en varg med finsk-ryska gener upptäcktes i anslutning till renhjordar i Arvidsjaur.

– Den har uppvisat ett stationärt beteende och situationen är ohållbar för rennäringen. Den har medfört enorma kostnader och svårigheter att sköta renarna, sa länsstyrelsens handläggare, Anna Danell, i Jaktjournalens webbradio i december 2017.

Då försökte länsstyrelsens personal använda sig av helikoptrar och skotrar för att trycka bort vargen från renarna och få den i rörelse. Målet var att den skulle vandra söderut till vargbältet.

Inga livstecken

Flytt av vargen fick inte genomföras i det läget. Jordbruksverkets regler säger att en varg som flyttas måste övervakas minst två månader, helst sex månader, för att garantera att den inte bär på någon oönskad sjukdom eller smitta.

Men vargen försvann och förblir försvunnen. Senaste gången den spårades var den 7 december 2017 strax sydväst om Arjeplog och sedan dess har länsstyrelsens personal i Norrbotten inte fått något livstecken från vargen.

Det har inte heller dykt upp några DNA-prover från andra håll i Sverige och Norge som visar att vargen lever.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser