”Viktig” varg i Norrbotten alltjämt försvunnen

Den varg som vållade stora bekymmer för rennäringen i trakterna av Arvidsjaur, och som länstyrelsen försökte stöta söderut med helikopter och skotrar, förblir försvunnen.

Vargen skulle stötas söderut med helikopter och skotrar. Den försvann dock. Foto: Gettyimages, montage

Det var den 1 november 2017 som en varg med finsk-ryska gener upptäcktes i anslutning till renhjordar i Arvidsjaur.

– Den har uppvisat ett stationärt beteende och situationen är ohållbar för rennäringen. Den har medfört enorma kostnader och svårigheter att sköta renarna, sa länsstyrelsens handläggare, Anna Danell, i Jaktjournalens webbradio i december 2017.

Då försökte länsstyrelsens personal använda sig av helikoptrar och skotrar för att trycka bort vargen från renarna och få den i rörelse. Målet var att den skulle vandra söderut till vargbältet.

Inga livstecken

Flytt av vargen fick inte genomföras i det läget. Jordbruksverkets regler säger att en varg som flyttas måste övervakas minst två månader, helst sex månader, för att garantera att den inte bär på någon oönskad sjukdom eller smitta.

Men vargen försvann och förblir försvunnen. Senaste gången den spårades var den 7 december 2017 strax sydväst om Arjeplog och sedan dess har länsstyrelsens personal i Norrbotten inte fått något livstecken från vargen.

Det har inte heller dykt upp några DNA-prover från andra håll i Sverige och Norge som visar att vargen lever.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vill inte reglera löstagbara vapenmagasin

Regeringen har i sin proposition lagt fram ett förslag om att göra vapenmagasin tillståndspliktiga. Flera riksdagsledamöter har motionerat emot detta förslag och nu har Riksdagens justitieskottet i ett betänkande avstyrkt regleringen av vapenmagasin.
ANNONS ▼