”Viktig” varg i Norrbotten alltjämt försvunnen

Den varg som vållade stora bekymmer för rennäringen i trakterna av Arvidsjaur, och som länstyrelsen försökte stöta söderut med helikopter och skotrar, förblir försvunnen.

Vargen skulle stötas söderut med helikopter och skotrar. Den försvann dock. Foto: Gettyimages, montage

Det var den 1 november 2017 som en varg med finsk-ryska gener upptäcktes i anslutning till renhjordar i Arvidsjaur.

– Den har uppvisat ett stationärt beteende och situationen är ohållbar för rennäringen. Den har medfört enorma kostnader och svårigheter att sköta renarna, sa länsstyrelsens handläggare, Anna Danell, i Jaktjournalens webbradio i december 2017.

Då försökte länsstyrelsens personal använda sig av helikoptrar och skotrar för att trycka bort vargen från renarna och få den i rörelse. Målet var att den skulle vandra söderut till vargbältet.

Inga livstecken

Flytt av vargen fick inte genomföras i det läget. Jordbruksverkets regler säger att en varg som flyttas måste övervakas minst två månader, helst sex månader, för att garantera att den inte bär på någon oönskad sjukdom eller smitta.

Men vargen försvann och förblir försvunnen. Senaste gången den spårades var den 7 december 2017 strax sydväst om Arjeplog och sedan dess har länsstyrelsens personal i Norrbotten inte fått något livstecken från vargen.

Det har inte heller dykt upp några DNA-prover från andra håll i Sverige och Norge som visar att vargen lever.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser