Jaktnyheter

”Viktig” varg hittad och borttappad i Norrbotten

Vargen dök upp för snart två veckor sedan och är spårad av länsstyrelsens personal. Den har dock inte kunnat lokaliseras sedan den 15 april. Bild: Hitta.se och Gettyimages, montage
En varg med östligt ursprung har upptäckts norr om Överkalix i Norrbotten. Där kan den inte vara, eftersom renarna i området har börjat kalva. Nu är frågan om den ska märkas med GPS-sändare och skyddsjagas eller flyttas. Problemet är dock att vargen är försvunnen.
– Vi fick tips på torsdagen för snart två veckor sedan, att en varg setts gå över väg E10 strax norr om Överkalix. Vi har spårat den och fått svar på avföringsprover. Det är en varg som invandrat från Finland-Ryssland, berättar Anna Danell, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Norrbotten. Renvajorna i området har precis börjat föda sina kalvar och två samebyar har sökt skyddsjakt på vargen. – Det är en hanvarg och vi jobbar på möjligheten att märka den, berättar Mikael Wallén, handläggare på Naturvårdsverket.

Renskötare förbannad

Syftar märkningen till att flytta den? – Det skulle kunna bli fråga om flytt eller skyddsjakt, det beror på vad som händer. Blir han stationär i området kommer han att ställa till problem och då måste det till någon förvaltningsåtgärd. Men nu vet länsstyrelsens personal inte var den är – han spårades senast den 15 april, svarar Mikael Wallén. Enligt uppgift har länsstyrelsen haft två spårare ute under påskhelgen, men de har inte lyckats lokalisera vargen. Jaktjournalen har talat med en drabbad renskötare och han är förbannad över att märkningen inte redan är gjord. – Tro fan att man tappat bort den – det har varit 15-16 grader varmt i flera dagar, så nu försvinner snön. Märkningen borde ha skett före påsk. Första renkalven kom i dag och nu föder vajorna i flera veckor. Det kommer att bli ett helsicke, säger renägaren.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21