Varnar för EU-förslag: Det blir varg i hela landet

Bryssel (JJ) EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att EU:s nya förslag kommer att innebära varg i hela Sverige – även i renskötselområdet.

Christofer Fjellner strider för att stoppa EU:s senaste förslag om rovdjur. Foto: Gettyimages, montage

EU-kommissionen har lagt ett förslag på nya så kallade guidelines för hotade arter. Jägarförbundet slår larm om att licensjakt på både varg, björn och lo kan stoppas om förslaget går igenom. Läs om det här.

Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att EU-förslaget kommer att få ödesdigra konsekvenser för rennäringen.

”Varg i hela Sverige”

– Man föreslår att gynnsam bevarandestatus inte längre ska räknas för hela landet utan även lokalt. Då kan man inte skjuta en varg som kommer in i renskötselområdet i Västerbotten – om det skulle vara den enda vargen i länet. Det kommer att leda till varg i hela Sverige, säger Christofer Fjellner.

Han pekar på att EU-förslaget också innehåller skrivningar som innebär att begreppet ”socioekonomiska hänsyn” inte längre får något värde.

– Det är också ett hot mot rennäringen. Vi kan väl inte förhindra levernet för för Europas enda urbefolkning bara för att kommissionen är intresserad av varg. Alternativet är att Sverige tar saken i domstol, säger Christofer Fjellner.

Råg i ryggen

Han har kontakt med den svenska rennäringen och kämpar nu för att mobilisera kraft i protesterna mot EU:s förslag.

– Man kan inte kritisera EU för att de lägger förslag. Däremot kan man undra varför de svenska representanterna inte sade någonting på det första mötet. Istället väntar man till sista sekunden och ska svara skriftligt. Hade Stefan Löfvén haft någon råg i ryggen så hade han tagit telefonen och ringt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och förklarat, att så här kan vi inte göra, säger Christofer Fjellner.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser