Varnar för EU-förslag: Det blir varg i hela landet

Bryssel (JJ) EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att EU:s nya förslag kommer att innebära varg i hela Sverige – även i renskötselområdet.

Christofer Fjellner strider för att stoppa EU:s senaste förslag om rovdjur. Foto: Gettyimages, montage

EU-kommissionen har lagt ett förslag på nya så kallade guidelines för hotade arter. Jägarförbundet slår larm om att licensjakt på både varg, björn och lo kan stoppas om förslaget går igenom. Läs om det här.

Moderate EU-parlamentarikern Christofer Fjellner varnar för att EU-förslaget kommer att få ödesdigra konsekvenser för rennäringen.

”Varg i hela Sverige”

– Man föreslår att gynnsam bevarandestatus inte längre ska räknas för hela landet utan även lokalt. Då kan man inte skjuta en varg som kommer in i renskötselområdet i Västerbotten – om det skulle vara den enda vargen i länet. Det kommer att leda till varg i hela Sverige, säger Christofer Fjellner.

Han pekar på att EU-förslaget också innehåller skrivningar som innebär att begreppet ”socioekonomiska hänsyn” inte längre får något värde.

– Det är också ett hot mot rennäringen. Vi kan väl inte förhindra levernet för för Europas enda urbefolkning bara för att kommissionen är intresserad av varg. Alternativet är att Sverige tar saken i domstol, säger Christofer Fjellner.

Råg i ryggen

Han har kontakt med den svenska rennäringen och kämpar nu för att mobilisera kraft i protesterna mot EU:s förslag.

– Man kan inte kritisera EU för att de lägger förslag. Däremot kan man undra varför de svenska representanterna inte sade någonting på det första mötet. Istället väntar man till sista sekunden och ska svara skriftligt. Hade Stefan Löfvén haft någon råg i ryggen så hade han tagit telefonen och ringt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och förklarat, att så här kan vi inte göra, säger Christofer Fjellner.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser