Varg dödade gråhund som skällde älg

Dalarna (JJ) En gråhundstik på älgjakt dödades på lördagen av varg norr om Bjursås i Dalarna. – Jag hittade henne ihjälbiten, berättar mannen som äger hunden.

Gråhunden hade ställt älg när hennes pejlsignal plötsligt försvann. Hon hittades ihjälbiten. Foto: Bert Eriksson/Länsstyrelsen

Den 3,5-åriga gråhundstiken släpptes någon halvmil nordost om Andersbo, nära Koltjärnen.

– Hon tog upp älg – precis som vanligt. Det stod stilla en stund och sedan gick det loss. Plötsligt tappade jag kontakten med pejlen och det var bara ett frågetecken på skärmen, berättar hundägaren.

Han avvaktade en stund och försökte kalla in hunden. Men efter någon timme gick han och en jaktkompis in till platsen där pejlkontakten brutits. Där låg hunden död.

Bett över hela kroppen

– Först tänkte vi att hon blivit ihjälsparkad av älgen. Men hon hade bett i baklåret, tre hål i buken och skador i nacke, öga och öra. Pejlhalsbandet var sönderbitet, berättar hundägaren.

Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, har besiktat hunden och konstaterat att den dödats av varg.

Gimmenreviret har tidigare gått in i området, men under hösten har det inte varit några vargar aktiva norr om Andersbo.

– Vi har en gubbe som jagat flera dagar i veckan med stövare utan att det hänt någonting, säger hundägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Gråhundstiken skällde älg nära hon attackerades när Koltjärnen. Karta: Eniro

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼