Varg dödade gråhund som skällde älg

Dalarna (JJ) En gråhundstik på älgjakt dödades på lördagen av varg norr om Bjursås i Dalarna. – Jag hittade henne ihjälbiten, berättar mannen som äger hunden.

Gråhunden hade ställt älg när hennes pejlsignal plötsligt försvann. Hon hittades ihjälbiten. Foto: Bert Eriksson/Länsstyrelsen

Den 3,5-åriga gråhundstiken släpptes någon halvmil nordost om Andersbo, nära Koltjärnen.

– Hon tog upp älg – precis som vanligt. Det stod stilla en stund och sedan gick det loss. Plötsligt tappade jag kontakten med pejlen och det var bara ett frågetecken på skärmen, berättar hundägaren.

Han avvaktade en stund och försökte kalla in hunden. Men efter någon timme gick han och en jaktkompis in till platsen där pejlkontakten brutits. Där låg hunden död.

Bett över hela kroppen

– Först tänkte vi att hon blivit ihjälsparkad av älgen. Men hon hade bett i baklåret, tre hål i buken och skador i nacke, öga och öra. Pejlhalsbandet var sönderbitet, berättar hundägaren.

Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, har besiktat hunden och konstaterat att den dödats av varg.

Gimmenreviret har tidigare gått in i området, men under hösten har det inte varit några vargar aktiva norr om Andersbo.

– Vi har en gubbe som jagat flera dagar i veckan med stövare utan att det hänt någonting, säger hundägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Gråhundstiken skällde älg nära hon attackerades när Koltjärnen. Karta: Eniro

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser