Varg dödade gråhund som skällde älg

Dalarna (JJ) En gråhundstik på älgjakt dödades på lördagen av varg norr om Bjursås i Dalarna. – Jag hittade henne ihjälbiten, berättar mannen som äger hunden.

Gråhunden hade ställt älg när hennes pejlsignal plötsligt försvann. Hon hittades ihjälbiten. Foto: Bert Eriksson/Länsstyrelsen

Den 3,5-åriga gråhundstiken släpptes någon halvmil nordost om Andersbo, nära Koltjärnen.

– Hon tog upp älg – precis som vanligt. Det stod stilla en stund och sedan gick det loss. Plötsligt tappade jag kontakten med pejlen och det var bara ett frågetecken på skärmen, berättar hundägaren.

Han avvaktade en stund och försökte kalla in hunden. Men efter någon timme gick han och en jaktkompis in till platsen där pejlkontakten brutits. Där låg hunden död.

Bett över hela kroppen

– Först tänkte vi att hon blivit ihjälsparkad av älgen. Men hon hade bett i baklåret, tre hål i buken och skador i nacke, öga och öra. Pejlhalsbandet var sönderbitet, berättar hundägaren.

Länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, har besiktat hunden och konstaterat att den dödats av varg.

Gimmenreviret har tidigare gått in i området, men under hösten har det inte varit några vargar aktiva norr om Andersbo.

– Vi har en gubbe som jagat flera dagar i veckan med stövare utan att det hänt någonting, säger hundägaren.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Gråhundstiken skällde älg nära hon attackerades när Koltjärnen. Karta: Eniro

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser