Varg avlivad i Jämtland

Den varg som härjat bland renarna i Tåssåsens sameby sköts på fredagsförmiddagen.

Vargen som stört renskötseln i Tåssåsens sameby har avlivats. Arkivbild: Gettyimages

Den första skyddsjakten misslyckades, bland annat på grund av dåliga väderförhållanden. Beslutet räckte fram till den 29 januari.

I onsdags tog länsstyrelsen beslut om ny skyddsjakt. Då lokaliserades vargen till ett område sydväst om Ytterhogdal.

– Det var samma skadebild som tidigare – vargen jagade och drev renar i den vintergrupp som samebyn har i området. Den varg vi dokumenterat är en tik född i norska reviret Kynna 4. Hon är inte nära släkt med någon nyligen invandrad varg, berättar Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Idag kunde vargen avlivas. Den sköts från helikopter från på fredagsförmiddagen.

Det är samebyn som tvingas betala kostnaderna i samband med skyddsjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser