Varg avlivad i Jämtland

Den varg som härjat bland renarna i Tåssåsens sameby sköts på fredagsförmiddagen.

Vargen som stört renskötseln i Tåssåsens sameby har avlivats. Arkivbild: Gettyimages

Den första skyddsjakten misslyckades, bland annat på grund av dåliga väderförhållanden. Beslutet räckte fram till den 29 januari.

I onsdags tog länsstyrelsen beslut om ny skyddsjakt. Då lokaliserades vargen till ett område sydväst om Ytterhogdal.

– Det var samma skadebild som tidigare – vargen jagade och drev renar i den vintergrupp som samebyn har i området. Den varg vi dokumenterat är en tik född i norska reviret Kynna 4. Hon är inte nära släkt med någon nyligen invandrad varg, berättar Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Idag kunde vargen avlivas. Den sköts från helikopter från på fredagsförmiddagen.

Det är samebyn som tvingas betala kostnaderna i samband med skyddsjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser