Varg avlivad i Jämtland

Den varg som härjat bland renarna i Tåssåsens sameby sköts på fredagsförmiddagen.

Vargen som stört renskötseln i Tåssåsens sameby har avlivats. Arkivbild: Gettyimages

Den första skyddsjakten misslyckades, bland annat på grund av dåliga väderförhållanden. Beslutet räckte fram till den 29 januari.

I onsdags tog länsstyrelsen beslut om ny skyddsjakt. Då lokaliserades vargen till ett område sydväst om Ytterhogdal.

– Det var samma skadebild som tidigare – vargen jagade och drev renar i den vintergrupp som samebyn har i området. Den varg vi dokumenterat är en tik född i norska reviret Kynna 4. Hon är inte nära släkt med någon nyligen invandrad varg, berättar Emma Andersson, handläggare på länsstyrelsen i Jämtland.

Idag kunde vargen avlivas. Den sköts från helikopter från på fredagsförmiddagen.

Det är samebyn som tvingas betala kostnaderna i samband med skyddsjakten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser