Var Tierpsvargen viktig? Åklagare kollar stamtavlan

Polisutredningen kring vargen som sköts i Tierp kommer att dra ut på tiden minst en månad. Bland annat vill åklagare Håkan Roswall kolla hur viktig vargen var genetiskt för den svenska vargpopulationen.

Vargen avlivades då den inte ville ge sig av från bebyggelsen.

UNT skriver i sin pappersupplaga om fallet då en varghane den 29 januari attackerade ett rådjur i en villaträdgård i Tierp.

Jaktjournalen har rapporterat om fallet bland annat här och här.

Vargen åt av det levande rådjuret och filmades alldeles utanför vardagsrumsfönstret hos familjen i huset. Vargen var kvar i bebyggelsen i flera timmar och ett polisbefäl beslöt att den fick avlivas.

Efter några dagar inledde åklagare Håkan Roswall en förundersökning.

– För varje förhör som vi genomför så växer utredningen med ytterligare personer som vi måste kalla till förhör. Det gör att det dröjer innan jag kan säga om det kommer att väckas åtal för grovt jaktbrott mot det misstänkta polisbefälet, säger Håkan Roswall till UNT.

Kollar stamtavlan

Ett 20-tal personer har hörts och ytterligare förhör kommer att genomföras, bland annat med vetenskaplig expertis.

Åklagaren vill veta hur viktigt det avlivade djuret var för den svenska vargstammen. Varghanen kom från Sjundareviret utanför Södertälje

– En intressant fråga i utredningen är vargens genetik och den här vargens betydelse för vargstammen i Sverige. Jag har därför valt att ta del av stamtavlan över den skandinaviska vargen för att på så sätt också skapa mig en uppfattning om detta, säger Håkan Roswall till UNT.

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser