Beretta går nu ut med ett pressmeddelande om att BRX1 ska återkallas. Foto: Beretta

Här är första jaktstudsaren från Beretta

Efter sju års utvecklingsarbete lanserar den klassiska italienska vapentillverkaren Beretta den första jaktstudsaren i företagets 495-åriga historia. Modellen heter BRX1 och kommer att kosta närmare 20 000 kronor.

"}}

– I december är det flera butiker som har vapennyheten i lager efter att de första exemplaren i Sverige börjat visas upp, säger Patric Roman, marknadschef på Sako Sverige.

Rakrepeterade BRX1 kan utan verktyg förvandlas till ett vapen för vänsterhänta på 20 sekunder. Det är bara att ta loss och vända slutstyckshuvudet 180 grader och flytta slutstyckshandtaget till vänster sida av slutstyckskroppen. Det går också att montera så att utkastet kommer på vänster sida om slutstyckshandtaget är på höger sida, eller vice versa.

Det roterande slutstyckshuvudet har åtta låsklackar i standarskalibrar. För magnumpatroner är det 16 låsklackar.

Skottfast pipbytessystem

BRX1 har ett pipbytessystem. Pipan byts genom att lossa två skruvar i framstocken. Pipan ligger i en v-formad vagga och hamnar alltid på exakt samma plats. Optiken sitter kvar på pipan på en picatinnyskena vid demontering. Det gör att studsaren är skottfast och inte behöver skjutas in efter pipbytet.

Säkringstangenten sitter i bakre delen på slutstycket. Det påminner om en spänntangent. Men det är en trelägessäkring, vilket gör att vapnet kan plundras i säkrat läge.

Den kallhamrade pipan är helt friflytande och har samma stållegering och tillverkningsprocess som Berettas hagelpipor med vacuumavspänning i hög temperatur efter kallhamringen.

Det löstagbara kryssmagasinet för fem patroner kan laddas på plats i vapnet. Det behövs ett dubbelgrepp för att lösgöra magasinet. Skulle magasinet ändå råka tappas är det lätt att upptäcka tack vare färgen i lysande orange.

Ställbart trycke

Trycket är ställbart i tre nivåer för avtryckarvikt på cirka 900, 1 200 eller 1 500 gram.

BRX1 har en rak, svart syntetkolv. Kolvlängden kan regleras från 350 till 390 millimeter med samma typ av mellanlägg och bakkappa som finns för Berettas jakthagelvapen.

Vid lanseringen finns BRX1 i standardkalibrarna .308 Win och .30-06 med 51 centimeters- respektive 57 centimeters-pipa. Dessutom går det att få magnumkalibern .300 WM med 62 centimeters-pipa. Alla tre kalibrarna har 14×1-gänga på pipan för dämpare.

Beretta har en träffbildsgaranti på cirka 2,9 centimeter för en tre skott-serie.

Rakrepetern i öppet läge. Utan verktyg går det att på några sekunder vända slutstyckshuvudet för att ha slutstyckshandtaget på höger eller vänster sida. Det går även att ha utkastet till höger eller vänster.
BRX1 isärtagen. Ska pipan bytas lossas två skruvar i förstocken och optiken sitter kvar på pipan på en picatinnyskena.
Kolvlängden kan regleras med samma typ av mellanlägg och bakkappa som finns för Berettas jakthagelvapen.

Testet av BRX1 kommer tidigast i marsnumret av Jaktjournalen.