Jaktnyheter

Ubsola Ansgar – bra nedärvare byggd för jakt

SE J(D)CH Ubsolas Ansgar.
Jakt med tax är en jaktform Maria Nordström, Götene aldrig tröttnar på. Hennes duktiga strävhårshane Usbola Ansgar var startskottet på en fantastisk tävlingskarriär och uppfödning som har resulterat i många fantastiska jaktupplevelser.
Maria Nordströms största intresse i livet har varit hundar – vilket kanske också är en anledning till varför hennes kennel, Ubsola, har uppnått sådana fantastiska resultat. När Maria var i 30-årsåldern flyttade hon till USA för att arbeta. Det skulle dröja nästan tio år innan hon skulle komma hem igen. – I slutet av USA vistelsen hade jag en fruktansvärd hemlängtan, framför allt till hundarna och jakten, berättar Maria. Men hon hamnade inte i Sverige, utan hamnade i Trondheim i Norge. Så fort Maria hade slagit sig till ro där köpte hon strävhårstiken Estestoms Alice. Tiken blev en duktig jakthund och erövrade både ett jaktchampionat såväl som ett viltspårschampionat. När Alice var färdig med sina meriter parades hon med Ubsola Kalle. Vid denna tidpunkt ägde Ingvar Larsson kenneln Ubsola. I och med parningen fick Maria en mentor i from av Ingvar och Ingvar fick Maria som delägare i kenneln.

Ubsolas Ansgar är en mycket välmeriterad tax.

Tidig jakt

Precis som de flesta framstående stjärnor var Alice och Kalles avkomma Ansgar tidig i jakten. – Redan vid fem månaders ålder började Ansgar driva riktigt bra, berättar Maria. Eftersom Maria numera jagar och bor i Götene numera har hon tillgång till viltrika marker strax utanför dörren. I takt med att Ansgar började driva sköts första viltet för honom, en råbock efter nästan en timmas drev. Även om Ansgar var tidig i jakten, vill Maria vara försiktig med sina unghundar. – Det är så mycket som kan hända för en liten valp. Den kan springa på en ilsken älg och bli skrämd. Det finns mycket som kan förstöra en hund. Därför är jag lite återhållsam i början, säger Maria.

Champion första hösten

När Ansgar var över året började hans första riktiga säsong. Ansgar hade växt betydlig sedan första hösten. – Han började leverera vid varje släpp. Jag såg faktiskt inte någon anledning till att inte starta honom och eftersom jag är ganska tävlingsinriktad  bokade jag tre prov omedelbart. Första provet var ett ordinarie drevprov, vilket betyder att provet har ett fast datum och deltagaren blir lottad provmark och domare. För att en tax ska kunna bli jaktchampion måste den ha erövrat ett förstapris på ordinarie drevprov. Ansgars första drevprov går till historieböckerna. Den unga taxen lyckades driva ihop ett förstapris på hjort med enastående 55 poäng och Drev-cert. Nio dagar och två prov senare kunde Ansgar titulera sig som svensk jaktchampion, endast 17 månader gammal!

Maria Nordström tillsammans med sin duktiga rådjur- och dovviltdrivare Ubsolas Ansgar.

Fantastisk drevprovskarriär

Under Ansgars levnadsår har han hittills startat på 18 drevprov. Av dessa prov har 15 lett till förstapris. I tillägg återfinns en tvåa, en trea och en nolla. Dessutom har fem av förstaprisen fått så höga poäng att den har tilldelats Drev-cert. För att få ett Drev-cert, måste hunden få 52 poäng eller högre på jaktprovet, dessutom måste den minst driva ett förstapris och minst ett andrapris under provdagen. Ytterst få hundar tilldelas Drev-cert. 2014 kvalade Ansgar in på Tax-SM för Skaraborgs taxklubbs räkning. – Det gick inte alls som vi hade tänkt oss, säger Maria och fortsätter. – Första släppet tog han upp rådjur men sprang efter ett kort drev in i ett elstaket. I nästa släpp sprang han på vildsvin. Det som kunde krångla denna dag gjorde det. Precis i slutet av dagen tog han upp ett rådjur och det blev slutligen ett tredjepris. Ansgar har en väldigt stor förkärlek till räv så jag hoppades nästan att han skulle ta upp det. Men att bara komma till SM är en stor merit och en fantastisk upplevelse, säger Maria.

Utställning

Ansgar är knappast någon utställningsstjärna och fick nöja sig med ett Good i jaktklass men det finns en logik bakom detta. – Jag avlar för att få högställda taxar, du ska med enkelhet kunna få in handflatan under bröstet på en jakttax, säger Maria och fortsätter. – Det är en stor skillnad på utställningstax och en jakttax. Om en tax med för djup bröstkorg kommer ut i skogen har den inte många släpp innan den har skadat sig genom att rispat upp bröstet och skadat pungkulorna. Vi ska avla för att ha taxar som håller i skogen och som vi kan jaga mycket med.

Ubsolas Ansgar är ingen utställningstax. ”Vi ska avla för att ha taxar som håller i skogen och som vi kan jaga mycket med”, säger Maria Nordström.

Stark nedärvare i aveln

Idag har Ansgar totalt 52 valpar. Riktlinjen för strävhårstaxar är att en hane/tik får ha tio procent avkommor av totalt levande individer i rasen. Idag finns det cirka 700 strävhårstaxar i Sverige och således får de ha 70 valpar per avelsdjur. – Alla Ansgars valpar är hittills väldigt unga, första kullen är född 2016, i denna kullen blev det nio valpar, åtta av dem är redan jaktchampion och debuterar nu inom aveln. – Nu när jag bara har några parningar kvar, kommer jag att vara restriktiv när det kommer till tikar. Jag vill gärna spara en parning till någon av mina egna tikar också, mest för att mitt eget blod ska leva vidare under kennelnamnet Ubsolas och med Ansgars starka nedärvbarhet, avslutar Maria.

Ansgars 3 bästa egenskaper

• Jaktlusten • Drevsäkerheten • Ärligheten

SEJ(D)CH Ubsola Ansgar SE 46336/2012

Undan: SE J(D)CH SE VCH Estestoms Alice Efter: SE J(D)CH, SE U(D)CH Ubsola Kalle SE Ägare: Maria Nordström, Götene Uppfödare: Maria Nordström, Götene Kullvärde: 4/5

Utställning

Datum           Ort                Klubb             Domare                 Klass:                            Pris

20150913     Skara             Skaraborgs TK Carina Olsson     Jaktklass                   Good

Jaktprov

Datum           Klubb            Domare                              Pris (valör,djurslag, ep)

20191121     Skaraborg     Martin Johansson               1:a rå 52 ep D-cert

20190107     Skaraborg     Robert Johansson               1:a räv 51 ep

20181122     Skaraborg     Jan-Olof Thorsén                1:a räv 52 ep D-cert

20171121     Skaraborg     Ronny Hjalmarsson            1:a rå49 ep

20171113     Halland         Niklas Karlsson                   2:a rå 46 ep

20170123     Skaraborg     Karl-Erik Lugn                     1:a räv 51 ep

20170128     Örebro          Tomas Andersson               1:a hjort 51 ep

20161114     Östergötland Hans Karlsson                     1:a 51 ep

20151116     Skaraborg     Niclas Geidvall                    1:a rå 48 ep

20150114     Östergötland Hans Abrahamsson            1:a rå 50 ep

20141204     Uppland        Sven-Erik Helzenius            0 18 ep

20141119     Skaraborg     Jörgen Lindquist                 1:a rå 45 ep

20141103     Småland        Anders Pettersson              3:a rå 36 ep

20141111     Skaraborg     David Jansson                     1:a hjort 53 ep D-cert

20140128     Skaraborg     Gerhard Lilliestierna           1:a räv 53 ep D-cert

20131203     Skaraborg     Lars Landquist                    1:a rå 48 ep

20131128     Skaraborg     Thomas Almqvist                1:a rå 50 ep

20131121     Skaraborg     Lars-Erik Bengtzon             1.a hjort 55 ep D-cert