Två av Tommys taxar har attackerats av örn

Tommy Lövgren i Acksjön utanför Molkom har drabbats hårt av kungsörn. Två av hans taxar har attackerats av det luftburna rovdjuret.

Taxar lever farligt om de attackeras av örnar. Tommy Lövgren har drabbats två gånger. Bild: Gettyimages och Per Jonson

Det är SVT Värmland som påminner om taxarna Werners och Hubbes möten med kungsörnar.

Tommy Lövgren och Hubbe var på rådjursjakt strax före jul 2012 och en örnattack resulterade i att hunden fick djupa sår. Han överlevde dock.

I höstas attackerades taxen Werner. Också han ådrog sig djupa sår i kroppen men överlevde.

Spanar mot skyn

– På Werner fick den tag i skinnet och klodjupen var några centimeter, så jag har är väldigt tacksam att vi haft sådan tur bägge gångerna, säger Tommy Lövgren till SVT Värmland.

För en värmländsk löshundsjägare är naturligtvis vargen ett ständigt orosmoment. Men nu för tiden håller Tommy också koll mot skyn.

– Jag tittar inte bara efter vargspår, jag tittar även efter vad som rör sig i luften ovanför och det tror jag inte är så vanligt att taxjägare gör, säger Tommy till SVT.

Tommy Lövgren porträtterades i senaste numret att Jakjournalen – eftersom han är en hängiven vakjägare på räv.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser