Två av Tommys taxar har attackerats av örn

Tommy Lövgren i Acksjön utanför Molkom har drabbats hårt av kungsörn. Två av hans taxar har attackerats av det luftburna rovdjuret.

Taxar lever farligt om de attackeras av örnar. Tommy Lövgren har drabbats två gånger. Bild: Gettyimages och Per Jonson

Det är SVT Värmland som påminner om taxarna Werners och Hubbes möten med kungsörnar.

Tommy Lövgren och Hubbe var på rådjursjakt strax före jul 2012 och en örnattack resulterade i att hunden fick djupa sår. Han överlevde dock.

I höstas attackerades taxen Werner. Också han ådrog sig djupa sår i kroppen men överlevde.

Spanar mot skyn

– På Werner fick den tag i skinnet och klodjupen var några centimeter, så jag har är väldigt tacksam att vi haft sådan tur bägge gångerna, säger Tommy Lövgren till SVT Värmland.

För en värmländsk löshundsjägare är naturligtvis vargen ett ständigt orosmoment. Men nu för tiden håller Tommy också koll mot skyn.

– Jag tittar inte bara efter vargspår, jag tittar även efter vad som rör sig i luften ovanför och det tror jag inte är så vanligt att taxjägare gör, säger Tommy till SVT.

Tommy Lövgren porträtterades i senaste numret att Jakjournalen – eftersom han är en hängiven vakjägare på räv.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser