Tusentals i massiv protest-aktion mot rovdjurspolitiken

En jättestor demonstration genomförs nu i kväll i centrala Oslo som en protest mot Norges vargpolitik. Polisen uppger till Norska tidningen VG att upp emot 10 000 demonstranter befinner sig utanför Stortinget.

En av dem som befinner sig framför Stortinget och demonstrerar är norska Senterpartiets ordförande Trygve Slagsvold Vedum.

– Problemet med vargdebatten är att de som blir mest berörda har minst att säga till om. De som har mest makt blir minst berörda och de som har minst makt blir mest berörda, säger han till VG.

Partiledaren protesterar mot den norska vargpolitiken med 10 000 andra demonstranter. De allra flesta inresta från områden som påverkas av vargens närvaro. Knut Arne Svartberg är en av dem och tycker situationen är problematisk.

– Jag sitter här i solidaritet med de som bor i vargzonen eller precis utanför den och som har förlorat möjligheten att bedriva sin näring. Eller föräldrarna som är rädda om sina barn och kör dem till skolan. Jag tycker det är orättvist att de här människorna ska ha en så stor vargpopulation, som förstör för företag, friluftsliv och barnens möjlighet att leka i skogen. Därför reser jag till Oslo för att demonstrera, säger han till VG.

Det som fick bägaren för många av demonstranterna att rinna över är den just nu pågående vargjakten. Rovviltsnämderna ville rikta jakten mot tre flockar inom vargzonen. Regeringen var dock inte eniga och beslutade att endast en flock fick skjutas bort. Enligt Norges regeringen är det inte tillräckligt stor risk för skador orsakade av vargarna.

Se bilder och film från demonstrationen här>>

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

 

AKTUELLT

LRF vill ha löshundsjakt på vildsvin vår och sommar

Lösa vildsvinshundar hela våren och sommaren. Vårbocksjakt i hela Sverige. Jakt på hjort och rådjur dygnet runt. Det är förslag på nya jakttidsregler från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF. – Vi måste göra något åt vildskadorna, säger förbundets jakt- och viltansvarige Anders Wetterin.

Det kan vara säljakt på gång

Ett antal motioner om licensjakt på säl bereds just nu i miljö- och jordbruksutskottet. Utskottets ordförande, Kristina Yngwe, C, tror att det kan bli ja till motionerna och det det öppnar för licensjakt på säl.

Annonser