Tusentals i massiv protest-aktion mot rovdjurspolitiken

En jättestor demonstration genomförs nu i kväll i centrala Oslo som en protest mot Norges vargpolitik. Polisen uppger till Norska tidningen VG att upp emot 10 000 demonstranter befinner sig utanför Stortinget.

En av dem som befinner sig framför Stortinget och demonstrerar är norska Senterpartiets ordförande Trygve Slagsvold Vedum.

– Problemet med vargdebatten är att de som blir mest berörda har minst att säga till om. De som har mest makt blir minst berörda och de som har minst makt blir mest berörda, säger han till VG.

Partiledaren protesterar mot den norska vargpolitiken med 10 000 andra demonstranter. De allra flesta inresta från områden som påverkas av vargens närvaro. Knut Arne Svartberg är en av dem och tycker situationen är problematisk.

– Jag sitter här i solidaritet med de som bor i vargzonen eller precis utanför den och som har förlorat möjligheten att bedriva sin näring. Eller föräldrarna som är rädda om sina barn och kör dem till skolan. Jag tycker det är orättvist att de här människorna ska ha en så stor vargpopulation, som förstör för företag, friluftsliv och barnens möjlighet att leka i skogen. Därför reser jag till Oslo för att demonstrera, säger han till VG.

Det som fick bägaren för många av demonstranterna att rinna över är den just nu pågående vargjakten. Rovviltsnämderna ville rikta jakten mot tre flockar inom vargzonen. Regeringen var dock inte eniga och beslutade att endast en flock fick skjutas bort. Enligt Norges regeringen är det inte tillräckligt stor risk för skador orsakade av vargarna.

Se bilder och film från demonstrationen här>>

Per Jonson
per.jonson@jaktjournalen.se
073-820 33 15

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser