Jaktnyheter

Trots skyddsjakten i januari – bagge dödat i nytt lodjursangrepp

Det hjälpte inte att den här lodjurshonan fälldes under skyddsjakt i Töllsjö den 16 januari. Lodjursangreppen har fortsatt i området. I går morse hittades en lodjursdödad bagge. Foto: länsstyrelsen

För drygt en vecka sedan dog två får efter lodjursangrepp i Töllsjötrakten. Natten mot onsdagen blev ett nytt angrepp.
– En bagge hittades död på morgonen, säger Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västra Götaland i pappersupplagan av Borås Tidning.

Efter den senaste tidens lodjursangrepp i fårhagar, i samma område som det ska bli licensjakt i mars, har länsstyrelsen hänvisat till två saker. Dels att lodjursstammen decimeras av den kommande licensjakten, dels att det redan varit en skyddsjakt. Den 16 januari fälldes en lodjurshona i Töllsjö.

Trots skyddsjakten har lodjursangreppen i Töllsjötrakten fortsatt. På natten söndagen den 4 februari var det två tackor som dödades av lodjur mellan Töllsjö och Bollebygd. Igår morse hittades en lodödad bagge.

”Finns helt uppenbart fler lodjur i området”

Det finns helt uppenbart fler lodjur i området och det är då någon av dessa individer som gjort detta, säger Nelly Grönberg till Borås Tidning.

Det är dock för tidigt för länsstyrelsen att ladda för en ny skyddsjakt på lodjur i Töllsjöområdet.

Avvaktar med beslut om ny skyddsjakt

– Vi har inte kommit till ett sådant beslut än. Därmed är det inte sagt att det inte kan bli aktuellt, kommenterar Nelly Grönberg till Borås Tidning.

Tills vidare väljer länsstyrelsen i Västra Götaland att varna fårägarna i området för att få dem att kanske ta in sina djur från hagarna och dessutom se över stängslen.