De norska rävjägarna hittade en hemlig kamera som direktsända från rävåteln. Foto: Gettyimages, montage

Tre polisanställda övervakade rävåtel dygnet runt i en månad

Tre polisanställda direktövervakade två rävjägares åtel dygnet runt i en månad. Det är en av uppgifterna som framkommer när norska TV 2 fortsätter sin granskning av det märkliga fallet från hösten 2017.

Rävjägaren Terje Carlsson satt i september 2017 och vakade vid sin och markägare Per Tore Indsets rävåtel i skogarna i Elverum. Plötsligt fick han se något som inte stämde in i landskapsbilden. Något blinkande i skogen. När han kollade närmare hittade han en hemlig övervakningskamera som filmade åteln och skickade rörliga bilder direkt till polisstationen. Jaktjournalen har tidigare rapporterat om ärendet bland annat

här och här.

”En gris i skogen”

– Vi satte upp utrustningen för att se vem som hade den åteln, som vi förstod var en olovlig husdjursåtel, alltså en gris i skogen, har förste statsadvokat vid Økokrim, Tarjei Istad, tidigare sagt till norska

TV2. Økokrim är enligt Wikipedia en central enhet hos den norska polisen som startades 1989 för att övervaka ekonomisk brottslihet och miljöbrott. Økokrims poliser tog hyrbilar och åkte upp i skogarna i Elverum och monterade en avancerade kamerautrustningen vid åteln.

Dygnet runt i en månad

Det visar sig också att tre anställda vid Økokrim fick uppgiften att dygnet runt övervaka bilderna från den hemliga kameran. Övervakningen pågick cirka en månad.

Läs den senaste rapporteringen i norska TV 2 här. Problemet med hela polisinsatsen var att delar från tamgris inte alls är olovligt att använda som åtelmaterial i Norge. Det försäkrade sig Terje Carlsson och Per Tore Indset om innan de anlade åteln. De fick till och med ett mejl från norska myndigheten Mattilsynet att just griskött var okej. De båda rävjägarna säger till norska TV 2 att de känner sig misstänkliggjorda och tror att polisen i själva verket var ute efter att få fast illegala vargjägare.

”Missbruk”

– Detta är missbruk av polisresurser. De har brukat mycket pengar på ingenting, sier skogsägaren Per Tore Indset till norska TV2. När den norska TV-stationen ville få fram fakta om fallet hemligstämplade polisen ärendet. En norsk polisadvokat upphävde dock sekretessen.

”Närmast vår plikt att anmäla”

Advokaten som företrädare de båda övervakade rävjägarna, Jostein Løken, menar att polisen kan ha brutit mot bestämmelserna när de satte upp kameran. Han menar att utgångspunkten för övervakningen, att det låg griskött på åteln och att det skulle vara ett lagbrott, var oriktig. – Det kan också vara straffbart om har gett oriktiga upplysningar. Om det har begåtts olagligheter hos polisen så är det närmast vår plikt att anmäla detta till specialenheten. Vi vi tar inte ställning till detta innan vi undersökt saken grundligt, säger Jostein Løken till norska TV 2. Polisen väljer att inte kommentera ärendet ytterligare.