Polisen övervakade jägare med hemlig livekamera

Rävjägaren Terje Carlsson såg någonting som blinkade i närheten av rävåteln när han satt på pass. Det visade sig vara en hemlig övervakningskamera som sände livefilm till polisen.

Den hemliga livekameran vid rävåteln visade sig vara uppsatt av polisen. Arkivbild: Gettyimages

Det är norska TV2 som berättar om det uppseendeväckande ärendet.

– I kanten till grustaget över åteln fann vi en övervakningskamera. Det var en direktövervakningskamera, så de kunde sitta på polisstationen och se på vad vi gjorde där, berättar Terje Carlsson för TV2.

Hösten 2017 fick Økokrim och polisen tillstånd att sätta upp livesändande videokameror i skogarna i Elverum.

– Vi satte upp utrustningen för att se vem som hade den åteln, som vi förstod var en olovlig husdjursåtel, alltså en gris i skogen, säger Tarjei Istad, förste statsadvokat vid Økokrim, till norska TV2.

Instruktioner från myndighet

Men det visar sig att rävjägaren Terje Carlsson och markägaren Per Tore Indset gick på direkta instruktioner från statliga Mattillsynet när de lade ut griskött på åteln. I ett mejl från myndigheten framgår det att slaktrester från fjäderfä och gris kan användas på åtel. Däremot är det olagligt att lägga ut en hel självdöd gris.

Terje Carlsson och Per Tore Indset har i ett och ett halvt års tid begärt att få ut beslutet om övervakningskameran från domstol. De vill veta varför de filmades i smyg.

Polisen har berättat att de båda inte är misstänkta för någonting. Men Carlsson och Indset får inte se beslutet om den dolda och hemliga övervakningen. Tingsrätten i Sør-Østerdal har maskat delar av texten.

Terje Carlsson och Per Tore Indset är upprörda över polisens hemliga metoder.

– När du som privatperson blir övervakad på detta sätt och aldrig har gjort något fel, så är det vanvettigt. Här har vi använt gris som åtel och det har vi blivit tillsagda att göra av Mattilsynet, skriftlig, säger Terje Carlsson till TV2.

Överväger polisanmälan

Han och Per Tore Indset tror istället att det handlar om att polisen försökte finna bevis för illegal vargjakt, som polisen utredde i trakterna av Elverum 2014.

Polisadvokat Henning Klauseie vill inte avslöja det exakta innehållet i beslutet om den hemliga övervakningen. Han poängterar att Terje Carlsson och Per Tore Indset inte var misstänkta för något brott, men framhåller att polisen kan använda sig av dold övervakning när det finns misstanke om lagbrott med minst sex månaders fängelse i straffskalan.

– Men varför satt det en kamera här då? frågar Terje Carlsson.

– Detta är bortom allt förnuft och vi överväger att anmäla Økokrim för olovlig övervakning, säger Per Tore Indset till TV2.

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser