Tönsenvargar dödar får i Hälsingland, Örebro län och Västra Götaland

Fem får har dödats i en vargattack i Tönsenreviret i Hälsingland. Från samma revir finns en avkomma som i maj och juni dödat 25 får i Tiveden i Örebro län och Alingsås i Västra Götaland.

Tre attacker mot fårbesättningar i Sverige, alla utförda av vargar från Tönsenreviret. Bild: Google maps och arkivbild

Helahälsingland berättar bakom betalvägg att fem får dödats av varg hos en fårägare i Kilafors i slutet av förra veckan.

– Det känns olustigt. Jag har förlorat tre katter på två månader och börjar väl nu ha mina misstankar om varför. Jag har småbarn som rör sig på gården själva. Det är första gången som någon tar levande djur från mig så det känns olustigt, säger djurägaren till Helahälsingland.

Gården ligger inom det så kallade Tönsenreviret och länsstyrelsens besiktningsman håller för sannolikt att det är Tönsenvargarna som varit framme.

– Det troliga är att det är Tönsenreviret. Att det finns två olika revir inom samma område är väldigt ovanligt och det bedömer jag som relativt osannolikt, säger länsstyrelsens besiktningsman, Sone Persson, till Helahälsingland.

På tisdagen rapporterade Jaktjournalen om två vargattacker mot besättningar i Tiveden i Örebro län 10 maj och i Ödenös i Alingsås i Västra Götaland 24-25 juni. Sammanlagt 25 får dödades och DNA visar att det är en varg född i Tönsenreviret i Hälsingland som står bakom attackerna.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SJF ordförande: ”Man kan inte ljuga i ett styrelserum”

Under gårdagens årsstämma på Svenska Jägareförbundet röstades ledamoten Rickard Axdorff oväntat bort och hans plats lämnades tom. Förbundsordförande Torbjörn Larsson säger att det handlar Axdorff har agerat illojalt och ljugit. Frågan ska ha handlat om förbundets plats i WWF Förtroenderåd.
ANNONS ▼