Tio-tolv poliser täcker halva Sverige i kollen av björnjakten

Polisen tonar nu ned övervakningsinsatsen som kommer att göras vid björnjakten i de fyra nordligaste länen. – Vi är 10-12 man som ska täcka 53 procent av landets yta. Det här är ingen hysteriskt stor insats, säger polismannen Joacim Lundqvist.

Polisinsatsen vid björnjakten har haussats upp i media, tycker den ansvarige polisen. Foto: Gettyimages, montage

Han är viltsamordnare vid polisens Region nord och säger att tillsynen vid björnjakten i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten är vanlig jakttillsyn.

– Det är precis som när vi kollar ripjägare eller älgjägare. I media har det här haussats upp och man kan tro att det är en enormt stor insats. Vi kommer att ha tio-tolv poliser i tjänst totalt i de fyra länen, säger Joacim Lundqvist.

Bilåkning och olovliga åtlar

Bakgrunden till tillsynen av björnjakten hänger samman med uppgifter om ogentligheter som polisen fått. Det handlar exempelvis om bilåkning för att genskjuta vilt och olovliga åtlar.

– Dessutom kollar vi statliga jaktkort, skottplatser och nykterhet. Men det är vanlig jakttillsyn och vi hoppas på trevliga möten med jägarkåren i skogen. De största flertalet sköter jakten mycket bra och vi hoppas på en dämpande effekt på de som använder olovliga metoder, säger Joacim Lundqvist.

Snabbt genomförd björnjakt har också fångat polisens intresse.

”Inte frisök i blåbärsbackar”

– I Västerbotten sköt man 26 björnar på sex dagar i fjol. Jag vågar påstå att de inte är fällda efter frisök med hund i blåbärsbackar, säger Joacim Lundqvist.

Om misstanke om oegentligheter framkommer kan det bli fråga om utökade undersökningar. Men polisen har inte rätt att kontrollera exempelvis pejlar och telefoner om det inte finns någon brottsmisstanke.

– Sådan kontroller görs i så fall efter kontakt med åklagare, säger Joacim Lundqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼