Jaktnyheter

Tio lodjursattacker mot får sedan i juli i Töllsjö

20 får har dödats i tio lodjursattacker sedan i juli i Töllsjö i Västra Götaland. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

20 får har sedan i somras dödats av lodjur i tio attacker i lilla samhället Töllsjö i Västra Götaland. Nu överväger länsstyrelsens personal skyddsjakt.

"}}

De två senaste attackerna inträffade natten mellan 28 och 29 oktober, samt natten efter, då sammanlagt åtta får dödades och ett skadades.

– Det är fastställt att det är lodjur som ligger bakom dödade och skadade får, säger Nelly Grönberg, handläggare på länsstyrelsen.

Det handlar om totalt tio attacker och 20 dödade får sedan den 16 juli. De drabbade gårdarna ligger i lilla samhället Töllsjö i Bollebygds kommun.

Det vanligaste vid lodjursattacker mot får är att något enstaka får dödas. Vid attackerna i Töllsjö har lodjuret fortsatt dödandet när den tagit sin in till besättningarna.

Litet område

– Det är riktigt att man generellt brukar säga att lodjur inte tar så många får. Men området kring Töllsjö är väldigt lodjurstätt och i Västra Götaland har vi tidigare haft fall där lodjur dödat flera djur, säger Nelly Grönberg.

På länsstyrelsen misstänker tjänstemännen att det handlar om en enskild lodjursindivid som satt i system att attackera får.

– Någon besättning har drabbats flera gånger, men annars handlar det olika djurhållare inom ett begränsat geografiskt område, säger Nelly Grönberg.

Nu överväger hon och kollegorna på länsstyrelsen skyddsjakt.

– På något sätt måste vi få stopp på det här, säger Anita Bergstedt, chef på Viltenheten vid länsstyrelsen.