Smålandsstövareföreningen 50-årsjubilererar

I slutet av maj var det stort kalas i Värnamo. Då firade nämligen Svenska Smålandsstövareföreningen 50 år som rasklubb.

Championparad under 50-årsjubiléet. Foto: Therese Östensson

Svenska Smålandsstövareföreningen bildades på Stadshotellet i Värnamo den 26 april 1969. Bildandet föregicks av en generalmönstring av Smålandsstövare i april 1968. 76 hundar från
hela landet mönstrades, med Tvärån och Norrfjärden i norr som längst bort. I den första styrelsen ingick Bertil Johansson Jönköping ordförande,  Max Adolfsson Nyköping vice ordförande, John Westlund Eldsberga sekreterare och kassör. Övriga ledamöter Gunnar Claesson, Tore Krüger, Sven Nyberg, Elof Olsson, Göran Skarfors, Harry Söderberg.

I första verksamhetsberättelsen står att läsa. Tjugoåtta personer hade infunnit sig till det första mötet. 99 medlemmar hade betalat medlemsavgift på tio kronor. En uppmaning att starta på bruksprov har gått ut under hösten. 27 hundar har startats med en prisprocent på 62 procent.

50-årsjubileum

Helgen 24-25 maj firades rasklubbens jubileum i Värnamo. En stor uppslutning av medlemmar hade redan under fredagen anlänt och på kvällen bjöd föreningen på grillning under mycket trevliga former.

Lördagen inleddes med utställning. Inte mindre 67 Smålandsstövare var anmälda.  Domaren Ted Karlsson tyckte att det var ett privilegium att få döma så många Smålandsstövare.
Han berömde våra hundar och framför allt våra veteraner, som trots mycket jakt höll en hög klass. Där betyder en korrekt kroppsbyggnad mycket för hållbarheten långt upp i åldern.

Bästa hane blev Sandrevets Tello, och bästa tik Lindestubbens Enya.

Klubbmötet avhölls i god anda där delar av styrelsen omvaldes. Det diskuterades en del om rasmästerskapet och hur klubben ska få in flera hundar i aveln. Även unghundsgranskningen var uppe till diskussion.

Jubileumsmiddagen med utdelning av priser och förtjänsttecken på kvällen blev höjdpunkten.  Två personer som har varit medlemmar sedan starten. Max Adolfsson Kristdala och Kai Brorsson Mjöbäck fick förtjänsttecken liksom  Ebbe Nordstrand Hästveda, Dan Johansson Grönskåra, Sune Falk och Therese Östensson.

Till hedersmedlem utsågs Torbjörn Larsson Arvika. Torbjörn har varit aktiv i klubben i många år, deltagit två gånger på Stövar-SM med sin tik Lässi och en gång på Europapokalen för drivande hundar.

Tore Nilsson
Ordförande

Ursprungliga styrelsen i smålandsstövareföreningen. Från vänster: John Wetslund, Bertil Johansson, Gunnar Claesson, John Wilhelmsson.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼