Annons
Skott mot gäss ledde till indragna licenser - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan förvaltningsrätten
Det var rätt av polisen att dra mannens licenser, menar Förvaltningsrätten. Foto: Gettyimages
Skott mot gäss ledde till indragna licenser

En man i Bohuslän förlorar sina vapenlicenser sedan han skjutit mot kanadagäss från ett fönster och en balkong. Dessutom har han brutit mot regler för vapenförvaring.

P4 Väst var först med nyheten, att Förvaltningsrätten i Göteborg avslår mannens överklagande. Han är inte lämplig att inneha vapen, menar rätten.

Av domen framkommer att mannen brukat skjuta skrämskott mot kanadagäss vid sin jordbruksfastighet. Han ska ha skjutit från en balkong eller ett fönster.

Skot mot sten

Det skott som fick polisen att återkalla mannens licenser avlossades mot en sten. Mannen trodde att han tidigare på morgonen skadskjutit en gås och försökte senare på dagen att få död på den.

Skottet orsakade en rikoschett och då slutade mannen skjuta.

Förvaltningsrätten i Göteborg skriver i sin dom:

”Under sådana förhållanden finns det betydande risk för rikoschett. Trots att andra människor har tillgång till området har han inte försäkrat sig om att det inte fanns människor i närheten. Han kunde dessutom på grund av avståndet inte skilja en fågel från en sten”, skriver rätten.

Anses olämplig

När polisen kom hem till mannen hittade man hans salongsgevär lutat mot en vägg och ammunition i en skrivbordslåda.

Dessutom fann polisen att mannen i vapenskåpet förvarade sin före detta hustrus vapen.

Mannen har försvarat sig med att han tog fram salongsgeväret inför polisens besök, och att hustruns vapen blev kvar i vapenskåpet efter skilsmässa. Där stod de kvar och saken föll i glömska.

Förvaltningsrätten tror inte på mannens förklaring, att han tagit fram salongsgeväret inför polisens besök. Rätten finner sammantaget att mannen visat sig olämplig att inneha vapen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!