Jaktnyheter

Skjutträning stoppad på uppemot 50 skjutbanor i Norrland – ”det är kaos”

Många skjutbanor i norrlandslänen får inte användas, trots att de behövs för övningsskytte inför älgjakten. Foto: Gettyimages och privat, montage
Nyordningen med att polisen nu ska besikta skjutbanor har lett till att många skjutbanor inte får användas. Framförallt skjutbanor i Norrland är drabbade och älgbanor har stoppats från användning. – Det är allmänt kaos, säger ordföranden vid Baggböle jaktskyttebana i Umeå. Och skjutbaneansvarige vid Jägareförbundet håller med.
– Vi har begärt dispens, men det kan de enskilda polismyndigheterna i landet inte besluta om. Därför har vi tillskrivit högsta polisledningen i Stockholm, säger Lars Björk, som är ansvarig för Jägareförbundets jaktskyttebanor. Han bedömer att uppemot 50 banor kan vara drabbade i Jämtland, Västernorrland och länen norröver. Det som skapat situationen är att polismyndigheterna nu ska besikta banorna.

”Polisen förstod inte…”

– Tidigare har det varit kunniga civilister, människor som anlagt eller jobbat på skjutbanor och personer med exempelvis militär bakgrund, som besiktat banorna. Polisen förstod inte hur mycket tid det här skulle ta och avsatte inte tillräckligt med resurser. Pandemin har också gjort att det dragit ut på tiden, säger Lars Björk. Jaktjournalen rapporterade häromdagen om älgbanan vid jaktskyttebanan i Åsele som inte kan användas efter att polisen underkänt säkerheten. Polisen menar att en lodrät stolpe vid pappfiguren kan ge rikoschetter uppåt. Polisen har gjort samma bedömning vid flera andra skjutbanor.

Olika tolkningar

– Vi har olika tolkningar av den skrift som polisen använder för besiktning av skjutbanor. Markeringstavlorna har genom åren aldrig gett rikoschett uppåt – och risken anges heller inte i föreskrifterna. Efter en veckas diskuterande fram och tillbaka har vi fått polisen att inse att träramen inte kan ge rikoschett, säger Lars Björk. Vid Baggböle jaktskyttebana i Umeå beskriver ordföranden Ulf Lundgren situationen som ”allmänt kaos”. Älgjakten närmar sig och i dagsläget får man inte övningsskjuta på älgbanan. – Man har haft synpunkter på skjutvallen, att den måste höjas i kanterna, fyra meter bortanför där älgen kommer ut och försvinner. Men vi har inte fått något protokoll från besiktningen, bara lite muntlig information via telefon, säger Ulf Lundgren.

”Det är panik”

Lars Björk tycker att kaos är en passande beskrivning. – Det är ett jätteproblem. I Västerbotten gick polismannen, som skulle besikta banorna, på två månaders semester och kommer tillbaka i mitten på augusti. Folk ska börja jaga älg i början av september, så det är panik. Och i Norrland kan det vara 15 mil till en annan skjutbana, säger Lars Björk. Jaktjournalen har också nåtts av uppgifter om att det är problem med besiktningarna vid andra skjutbanor, exempelvis hos pistolskytteklubbar. Jaktjournalen försöker få en kommentar från polisen.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21