Jaktnyheter

Skadad varg avlivad i Hälsingland

Vargen hade inga synliga skador och blödde inte från andra ställen på kroppen än där avlivnignsskotten träffade. Foto: Länsstyrelsen

En skadad varg avlivades på lördagen av länsstyrelsens personal i Hälsingland. Vargen hade tappat kontrollen över bakkroppen och var oförmögen att resa sig.

"}}

– Det var en man som varit upp till sin sommarstuga och skulle åka hem, som såg att det låg en varg i diket 15 meter bort från den avtagsväg som han kom ifrån, berättar Sone Persson, länsstyrelsens besiktningsman i Gävleborgs län.

Han fick samtal om händelsen vid 11-tiden och när han kom dit fann han att vargen levde.

– Den lyfte på huvudet och tittade på oss, men bakkroppen fungerade inte på den. Han tog sig inte upp, säger Sone Persson

Polisens personal överlade med länsstyrelsens ansvariga chefer och man beslöt att avliva vargen.

Inga synliga skador

Den blev blodig efter skotten den avlivades med, men övrigt hade den inga skador eller synliga blödningar.

– Den måste ha legat på platsen en bra stund, för det hade kommit några centimeter snö och det gick inte att se några spår till platsen där den låg. Jag misstänker att den blivit påkörd och blivit liggande i snöfallet, säger Sone Persson.

Området ligger cirka fyra kilometer söder om Annefors i Bollnäs kommun, där det på fredagskvällen gjordes en synobservation av sex vargar.

– Platsen där vargen låg ligger inom det område där vargarna i Tönsenreviret rört sig, säger Sone Persson.

Hans gissning är att det är en ungvarg från reviret som nu avlivats.

Vargen låg i diket utmed landsvägen i Långbo, söder om Alfta i Bollnäs kommun. Karta: Eniro