Runt om i landet har djur dödats av vargar. Arkivbild: Mikael Moilanen

Senaste vargnytt: Valpar födda i skadegörande revir

Här har vi samlat några av de senaste nyheterna om varg – bland annat om död jakthund, döda får och detaljerna som SVT inte berättade.

En 17 månader gammal beagle dödades på tisdagen i Värmland av varg när ägaren släppte sin hund på premiärdagen för årets rådjursjakt med drivande hund. Svensk Jakt skriver bakom betalvägg att beaglen började skalla och föraren anade att hunden drev hare. Efter en stund förändrades drevet och plötsligt blev hunden stilla. – Ägaren trodde att hunden bytt till räv, och att räven gått i gryt, säger Gunnar Glöersen, Jägareförbundets rovdjursexpert, till Svensk Jakt. Beaglen hittades ihjälbiten och delvis äten öster om Forshaga.

Ännu en attack i Gåsmyrenreviret

Ännu ett angrepp har inträffat mot en fårbesättning i det så kallade Gåsmyrenreviret, som delas mellan Västmanland och Dalarna. Senast dödades fyra får på en gård i Saxhammar i Söderbärke i Smedjebackens kommun. – Vi har tagit DNA-prover för att se vad det är för vargar som dödat fåren, säger Bert Eriksson, besiktningsman vid länsstyrelsen i Dalarna. Attacken upptäcktes 25 september, fyra dagar efter en attack på Brategården utanför Fagersta där tio får blev ihjälbitna eller så svårt skadade att de måste avlivas.

Jaktjournalen har berättat om attacken utanför Fagersta här. Saxhammar ligger någon mil nordväst om Brategården. Nu visar det sig också att det finns vargvalpar i området. – Vi har fått in observationer av minst tre vargvalpar, säger Bert Eriksson.

Vargattacker i Jämtland

Två vargattacker mot får inträffade den gångna helgen i Jämtland. Fem får dödades vid Revsundssjön nordväst om Bräcke. Samma natt dödades även två får på en gård i Börtnan, cirka tio mil västerut från Revsundssjön. – Den första indikationen från besiktningen är att det är varg som dödat fåren i Börtnan. Vi väntar på svar på DNA-prover innan vi kan säga säkert, berättar Emma Andersson, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Flera attacker i Hälsingland

Minst tre vargattacker har inträffat mot fårbesättningar i Hälsingland under september månad. * 11 september dödades två får i Gäddvik norr om Bollnäs. * 12 september vargdödades åtta får i Västansjö söder om Bollnäs. * 22 september hittade tre får som bitits i hjäl av varg i Röste norr om Bollnäs. * 23 september hittades två får döda i en hage i Åänget söder om Bollnäs. – Vi vet inte vad det var för rovdjur som varit i hagen i Åänget. Kropparna var borta, men det fanns spår efter både varg och björn, säger Simon Wiklund, vilthandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg. Han säger att ingen av attackerna ligger ”klockrent” inom något känt vargrevir.

SVT-inslag om vargar

SVT Örebro rapporterar att ordföranden i Fåravelsförbundet, Gudrun Haglund-Eriksson, vill sänka koncentrationerna av varg rejält. Örebro län har i dag 5,5 föryngringar, alltså 55 vargar. Miniminivån är satt till 3,5 föryngringar. – Vi vill att vargarna är spridda över hela riket och att man efterlever beslutet om 170 till 270 vargar. Det är budskapet vi vill få fram, att man ska följa besluten som en gång är tagna och inte höja ribban hela tiden, säger Gudrun Haglund-Eriksson till Jaktjournalen. SVT Örebro intervjuar också Helena Backius, som är en flitigt förekommande föreläsare hos Svenska Rovdjursföreningen och presenteras som fäbodbrukare. Hon har haft får mitt i ett vargrevir i norra Hällefors i 15 års tid utan att någon varg gett sig på fåren. Så kallat rovdjursavvisande stängsel uppges vara anledningen.

EU-stöd för sex tackor

’SVT Örebro berättar dock inte hur stor besättning Helena Backius har. Jaktjournalen har inte lyckats nå henne men enligt Ann-Sofie Hedberg, handläggare på länsstyrelsens avdelning för landsbygd och näringsliv, sökte Backius EU-stöd för sex tackor i sin senaste ansökan. Enligt Svenska Rovdjursföreningens hemsida har hon 6,2 hektar betesmark stängslad med rovdjursstängsel. – Problemen med fårskötseln har ju inte med vargen att göra utan det handlar om vad man får betalt för sina produkter, säger Helena Backius till SVT Örebro.

”Uttalade sig som fårägare”

Rolf Larsson är reportern som gjorde intervjun med Helena Backius. – Hon har haft får i vargrevir i 15 år utan att något får dödats, säger Rolf Larsson.

Vet du hur många får hon har? – Det var väl ett tiotal får i hagen när jag var på besök, svarar Rolf Larsson. Hade det inte varit relevant att berätta om det och hennes föreläsningar hos Svenska Rovdjursföreningen? – Ja, det hade det kanske varit. Men nu uttalade hon sig som fårägare, svarar Rolf Larsson.

”Ingen lösning för det stora flertalet”

Kristian Olofsson i Sälen är fäbodbrukare och vice ordförande i Förbundet Svensk Fäbodkultur och utmarksbruk. – Rovdjursavvisande stängsel kan vara en hjälp för de som har små verksamheter, så jag säger inte kategoriskt nej till det. Men det är inte lösningen för det stora flertalet. Grunden för fäboddrift är det fria mulbetet och då blir det väldigt stora arealer som måste stängslas in om om man har så många djur att det blir någon ekonomisk bärighet i verksamheten. Dessutom vill man inte sätta upp stängsel i kulturmark, säger Kristian Olofsson till Jaktjournalen.

Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21