Det var varg som dödade den curly coated retriever som i måndags kväll försvann i Värmland. Det slår länsstyrelsens besiktningsman fast efter att ha spårat upp kroppsdelar från hunden.
Hundägaren hade hunden lös vid ett vägslut strax öster om Deje i måndags kväll. Då smet den 1,5-åriga hunden.
På tisdagen försökte en privatperson spåra i området, men det eftersöket misslyckades. Under onsdagsförmiddagen påträffade hundägaren själv kroppsdelar som man trodde var delar av tarmar och päls från curly coated retrievern
På torsdagsmorgonen åkte länsstyrelsens besiktningsman, Fredrik Wilde till området, och efter att ha spårat med specialtränad hund finner han att den dödats av vargar.
Kroppsrester
– Vi hittade mer kroppsdelar och päls och även en färsk vargspillning som såg ut att innehålla päls från hunden. Vargarna verkar ha gått dit flera gånger och ätit. De kroppsrester vi hittat väger uppskattningsvis ett halvkilo, berättar Fredrik Wilde.
En googling berättar att en curly coated retrievertik väger mellan 23–32 kilo och en hane 32–41 kilo.
Wilde är osäker på vilket vargrevir som finns i området. Det kan vara ett nytt revirmarkerande par som konstaterades i vintras, Tjunken, eller Forshagareviret.
Den färska vargskiten kommer att skickas till analys, för att fastställa vilka vargar som tagit hunden.
Vill ha norsk vargflytt
Norges Miljövärnförbund, NMF, vill att norska staten börjar flytta vargar vargar som vandrat in i landet från Finland-Ryssland, från den norra landsändan till den så kallade vargzoonen.
Vargstammen behöver nya gener, skriver förbundsordförande Kurt Willy Oddekalv i en debattartikel i
Nordnorskdebatt.se.
”NMF föreslår att myndigheterna tar ansvar för vargen och bidrar till följande: Alla vargar som observeras i Finnmark och som kan vara ett hot mot rennäringen ska så långt det är praktiskt möjligt sövas för frakt söderut till den sydskandinaviska vargstammen. Detta har svenskarna gjort”, skriver Kurt Willy Oddekalv.
Höjt golv i vargstammen
Nu är det formellt klart – Naturvårdsverket har slagit fast att Sverige ska ha minst 300 vargar. Det är den siffra som rapporterats som så kallat referensvärde till EU.
I ett
pressmeddelande hänvisar Naturvårdsverket personal till en utredning som två oberoende forskargrupper gjort.
– Eftersom bedömningen av vad som är gynnsam bevarandestatus ska bygga på bästa tillgängliga forskning har man i rovdjursförvaltningen vid exempelvis beslut om jakt utgått från minst 300 vargar sedan 2015. Denna nivå får också stöd i en dom från Högsta förvaltningsdomstolen från 2016. Nu har därför 300 vargar även rapporterats in som referensvärde till EU, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten vid Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.
Jägareförbundet har stretat emot och anser att beslut om vargstammens minsta storlek ska tas av politiker.
– Forskarna rapporterar är delvis vetenskap, men i stora delar man överlåtit åt naturvetare att göra politiska bedömningar, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig vid Svenska Jägareförbundet.
Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21