Annons
Se lodjuret smaka på Oscars nyfällda grävling | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan grävlingjakt
En minst sagt minnesvärd grävlingpremiär för Oscar Josefsson. Foto: Privat
Se lodjuret smaka på Oscars nyfällda grävling
Värnamo (JJ) Oscar Josefsson kommer för alltid att minnas denna grävlingpremiär. Inte nog med att han fällde sin första grävling. Han lockade dessutom in ett lodjur hela vägen fram till tornet. – Till slut blev jag nästan lite nervös, säger han och skrattar.
Oscar Josefsson, Hjälshammar hade bestämt sig för att spendera den första augusti på jaktmarken utanför Värnamo. – Jag åkte ut redan vid tretiden på morgonen för att få med mig gryningen och få chans på grävling och räv, kanske till och med vildsvin om de skulle visa sig. Oscar satte sig i ett torn som står intill en åker. Efter en stund dök en grävling upp och Oscar fick fälla sin första. – Det var kul, men jag valde att sitta kvar. Det skulle ju kunna dyka upp ytterligare någon grävling eller räv.

Rådjur skäller

Oscar hör hur rådjur på en mosse en bit bort skäller kontinurligt. På åkern framför honom går också ett rådjur. Så plötsligt försvinner det och Oscar ser något på långt håll som han tror är en räv. Men när han tittar i kikaren ser han att det är lodjur som passerar över åkern. – Jag sitter kvar en bra stund och börjar efter en timme locka lite med harskrik i tron att det kanske kan komma en räv. Det dröjer inte många minuter innan en skepnad rör sig uppe på en stengärdesgård hundra meter från tornet. När Oscar lockar igen kommer djuret rakt mot tornet i hög fart. – Då ser jag att det är ett lodjur.

Smakar på grävlingen

Oscar får upp kameran och filmar när lodjuret närmar sig honom. Det är framme och kollar in den skjutna grävlingen men fortsätter sedan i riktning mot tornet. – Lodjuret verkar vara nyfiket. Jag sjasar på det när det står på cirka fem meters håll men det tittar bara på mig och sedan kommer det ändå närmare. Då blir jag lite nervös och reser på mig och sjasar ordentligt. Lodjuret vänder först när det är två meter från tornet och går då iväg bort i sävlig takt. Det försvinner in i en granplantering hundra meter bort. Ytterligare en gång till innan Oscar avslutar sin jaktmorgon dyker lodjuret upp och spanar mot tornet. – Det var verkligen en fantastisk upplevelse. Jag fick fälla min första grävling och både se och filma mitt första lodjur. Häftigt!

Tät lodjursstam

Henrik Lönnlycka är jaktledare på marken Oscar jagar på. Han berättar för Jaktjournalen att lodjursstammen har ökat i södra delen av Jönköpings län och i dag är populationen stor. Bara en knapp mil från platsen där Oscar filmade lodjuret attackerades en luzernerstövare under en rävjakt i vintras och fler lodjur har spårats och observerats i trakten. – Hemma i byn hittades ett slaget rådjur bara femton meter från grannens yttertrapp, säger Henrik Lönnlycka.          

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!