Jaktnyheter

Sätter press på ministern om Jägareförbundet och allmänna uppdraget

Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag och roll inom Jaktsverige kommer snart upp som en interpelllationsdebatt i riksdagen. Arkivbild: Gettyimages

Kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson sätter press på landsbygdsminister Jennie Nilsson (s) om upphandlingen av delar av det allmänna uppdraget som Svenska Jägareförbundet hittills haft.

"}}

Jaktjournalen har berättat att 17 miljoner kronor står på spel i årligt bidrag till Svenska Jägareförbundet. Oron inom förbundet, både nationellt och på regional nivå, är stor.

Inom Jägareförbundet befarar man att rent jaktfientliga organisationer kan komma att få del av pengar från Viltvårdsfonden.

I en fråga, en så kallad interpellation, frågar sig Ottosson varför regeringen uppger att det är EU-kommissionen som tryckt på om upphandling av delar av det allmänna uppdraget.

Vad har drivit regeringen?

”Av regeringens diarium framgår att EU-kommissionen redan i juni 2020 lade ner ärendet – då med ovan angivna skäl och utan krav på förändring. Tvärtom säger kommissionen att frågan är internt svensk och inte påverkar övriga EU-länder. Ministern hävdar däremot att krav har blivit framförda i möten mellan regeringen och EU-kommissionen”, skriver Kjell-Arne Ottosson i sin interpellation.

Han vill veta vad som drivit regeringen att genomföra förändringen, som blev offentliggjord en 7 januari i ett pressmeddelande.

”Vilka är skälen till att regeringen valt att gå vidare med förändringen av det så kallade allmänna uppdraget, trots EU-kommissionens motivering för att avsluta ärendet?” frågar Ottosson.

”Tvärvänt”

Han framhåller att alla regeringar sedan 1938 varit nöjda med den Jägareförbundets arbete och att det svenska upplägget för viltförvaltning, betalat av pengar från det statliga jaktkortet, möter beundran runt om i världen.

”Men med beskedet den 7 januari har den sittande regeringen tvärvänt och abrupt beslutat att bryta det tidigare så hyllade samarbetet med folkrörelsen Svenska Jägareförbundet”, skriver Kjell-Arne Ottosson.

Enligt riksdagens informationstjänst är den nuvarande planen att Jennie Nilsson att besvara interpellationen den 27 april.

Sändningen kan ses live på riksdagens webb-TV.