Sannolikt åtal mot jägaren som sköt skånsk varg

Skåne (JJ) Det lutar åt åtal mot den man som i augusti sköt en varg i Skåne. Åklagare Lars Magnusson finner det osannolikt att ärendet läggs ned utan att rätten fått pröva saken.

Skånevargen sköts strax öster om Lönsboda i augusti. Bilden är tagen i närheten av platsen där en bockjägare misstog honom för räv. Foto: LE Carlsson/Länsstyrelsen

Det var på premiärdagen för bockjakten som jägaren satte sig på pass öster om Lönsboda. Det kom ett djur och jägaren bedömde att det var en räv. Han sköt men djuret blev inte kvar exakt på skottplatsen.

Jägaren ringde då till en eftersöksjägare som dök upp och spårade med hund. En kort bit från skottplatsen hittades vargen död.

Det visade sig vara den hanvarg som i flera års tid vistats i området och kallades Snapphanen. Han var född i Hasselforsreviret i gränstrakterna mellan Örebro och Värmland.

Sannolikt åtal

Polisutredningen befinner sig i ett ett slutskede. Det ska hållas slutförhör med den misstänkte och sedan fattar åklagare Lars Magnusson beslut om det blir åtal eller inte.

– När förhörets hållits fattar jag antingen beslut om att ärendet läggs ned, vilket jag finner otroligt, eller också delges den misstänkte hela utredningen, säger Lars Magnusson.

Det betyder att det sannolikt väcks åtal mot vargskytten.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

100 Pantera – långhållssatsning från Sauer

Under året lanserades Sauer 100 Pantera. Geväret är tänkt som ett alternativ för den som är intresserad av långhållskytte men ändå vill ha ett jaktvapen för rörlig jakt. Jämfört med tidigare versioner av Sauer 100 är det framförallt stockningen som är utvecklad. Den flutade pipan är 19 mm i diameter och 50 cm lång vilket ger ett förhållandevis kompakt vapen.

Doris – dreverkungens drottning

Thomas Ekroth, Umeå, har haft fem drevrar i sin ägo och alla har varit jakt- och utställningschampions. Den senaste, Vildtjärns Doris har haft fantastiska framgångar både i utställningsringen och på jaktprov. Om det funnits ett VM i drever hade Thomas definitivt varit världsmästare.

Filmade oskyggt lodjur

Vanessa Andersson filmade i tisdags ett lodjur som lunkade framför bilen i flera hundra meter. "Inte ett onormalt beteende", säger länsstyrelsens personal om lodjuret.

Annonser