Jaktnyheter

Nya Sako 90 – en förfinad klassiker

Sex modeller av nya Sako 90. Adventure, Peak, Quest, Hunter, Bravarian och Varmint. Foto: sako Sverige.

Finska Sako presenterar nu en ny studsarmodell. Den heter Sako 90 och ersätter tidigare modell 85.

Sako är ett populärt och uppskattat vapen i de svenska jägarleden. Nu uppdaterar de sin modellflora när modell 85 blir 90.

För den som är van vid Sako 85, som släpptes 2006, kommer även arvtagaren att kännas ganska hemtam. En hel del uppdateringar har gjorts men utseendemässigt känns det mesta igen, bland annat magasin och magasinslåsning är samma som på Sako 85.

–  Det här är en pånyttfödd klassiker som har blivit lite bättre på allt men lever efter devisen laga inte det om inte är trasigt, så uppdateringarna är gjorda där de verkligen gör skillnad, säger Patric Roman på Sako Sweden i en presentation på Youtube.

Nya fästen

En stor nyhet gäller kikarfästena. Där väljer Sako nu att slopa sina egna unika kilspår för att i stället på vissa modeller satsa på picatinny-klackar och på andra 17mm-spår likt Tikka-studsarna.

De senare återfinns på modellerna med träkolvar och de förra på syntet- och laminatmodeller.

–  De flesta modeller med träkolvar erbjuds med öppna riktmedel och då vill man ha en slank och rak linje ovanpå bössan.

Uppdaterat slutstycke

Andra uppdateringar är att lådan nu innehåller mer metall i ovandelen, det för att få ett vridstyvare vapen. Dessutom har man förbättrat utkastet.

–  Sako 85 var ett otroligt bra vapen men en sak som kanske inte var helt lyckat var utkastet av tomhylsorna. Det har man löst på Sako 90 genom att man gjort en helt ny lösning gällande hylsutkastet.

Uppdaterat slutstycke och mer stål i lådan. Foto: Sako Sverige.

Lösningen består i två fjäderbelastade utstödare i slutstyckshuvudet som ska göra att hylsorna ska kastas stabilt rakt ut.

På Sako 85 fanns en del problem med att hylsorna kastades för högt och träffade siktet. Detta problem ska vara helt borta på Sako 90.

Slutstycket har fortfarande tre klackar men är också uppdaterat med en knapp som ska göra så att det blir omöjligt att av misstag råka demontera det.

Avtryckarbladet är justerbar i längstled och trycket är lätt att justera. Foto: Sako Sverige.

Vapnet går fortfarande att plundra i säkrat läge men säkringen är uppdaterad så att den numera också låser slagstiftet. En annan nyhet är trycket som nu blir enklare att justera, med tydliga fasta lägen.

– Den andra stora nyheten är att avtryckarbladet är flyttbart i längstled. Beroende på hur stora händer man har kan man nu få avtryckaren precis där man själv tycker att det känns bäst, säger Patric Roman i filmen.

Sex olika modeller

Sako 90 kommer till en början i sex olika modeller. Samtidigt väljer företaget att byta ut namnen på flera av modellerna.

I den nya serien finns Sako 90 Varmint, Sako 90 Bavarian och Sako 90 Hunter. Varminmodellen har laminatstock medans de övriga har klassisk valnötsstock.

Syntetmodellerna heter Sako 90 Quest (fd Carbon wolf), Sako 90 peak (fd Carbon light) och Sako 90 adventure (fd finnlight II). De två första har kolfiberstock medan Adventure-modellen är glasfiberarmerad.

Premiärvisningen av bössan i Sverige sker på Elmia Game Fair.