Jaktnyheter

Så ska ”vanliga” jägare få chansen att skjuta björn

Om förslaget blir verklighet får de specialiserade björnjägarna en kvot och älgjägarna en kvot i björnjakten i Västerbotten. Foto: Gettyimages, montage
Nu har det fötts en ny ide om hur "vanliga" jägare ska få chans att skjuta björn i Västerbotten. Länsstyrelsens tjänstemän för diskussioner om två olika jaktstarter med en kvot från den 21 augusti och en kvot från första måndagen i september.
Jaktjournalen har i en rad artiklar rapporterat om Jägareförbundets och länsstyrelsens försök att flytta starten för björnjakten i Västerbotten från 21 augusti till första måndagen i september. Ordföranden i Svenska Jägareförbundet i länet, K G Abramsson, har bland annat framfört att miljöåklagare Christer B Jarlås önskar det – för att få ”bättre ordning på jakten”. Läs om det bland annat här. Men Naturvårdsverket sa nej till förslaget om ett treårigt försök.

Fler ska få chansen

Nu har länsstyrelsens personal i Västerbotten fått en ny idé. Tanken är att ha två olika startdatum – både 21 augusti och första måndagen i september. – Den första kvoten får man jaga från 21 augusti tills kvoten är fylld. Den andra delen får man jaga från älgjaktsstarten tills kvoten är fylld, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen i Västerbotten, till Jaktjournalen. Det finns inga beslut i Viltförvaltningsdelegationen men tanken är att ”vanliga” älgjägare också ska få chansen att skjuta björn. Och när det diskuterats i delegationen har ledamöterna varit postitiva, enligt Michael Schneider. Men varför behövs det två datum? – För att fler ska ha möjlighet att delta i björnjakten. Den går ju väldigt fort i dag och det är de specialiserade ekipagen som har störst chans, svarar Michael Schneider.

Björnhundar riskerar förstöras

Michael Schneider tänker sig att antalet björnar fördelas lika för de olika startdatumena. – Vi har kollat med Naturvårdsverket och fått positiva signaler på det här förslaget, säger Schneider. Ett av argumenten som framförts emot samordnad björn- och älgjakt är att jägare med specialtränade björnhundar riskerar att få hundarna förstörda. Man befarar att björnhundar att kan hamna i jaktsituationer där det skjuts älg och då kan åratal av träning vara spolierad. – Men då är ju tanken att vi ska ha den första björnjaktsperioden, då björnjägarna kan arbeta i lugn och ro utan att det pågår älgjakt, säger Michael Schneider.

K G Abramsson positiv

Jägareförbundets ordförande i Västerbotten, K G Abramsson, är positiv till den nya planen för björnjakten i länet. – Jag tycker att det är en intressant idé, men vi har bara diskuterat saken. Det finns inga beslut, säger K G Abramsson. I fjol fick 28 björnar fällas i björnjakten i Västerbotten. Hur stor tilldelningen blir i år är inte klart, men Michael Schneider bedömer att kvoten kan bli lägre – eftersom det genomförts en del skyddsjakt under våren. – Avskjutningen ska ligga på åtta procent av stammen, enligt våra beräkningar, säger Schneider.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen 070 – 744 18 21