”Så otroligt fet”, tycker Liberg om djuret på bilden

Växjö (JJ) För några veckor sedan blev får vargdödade. Nu har fårdräparen kanske fastnat på bild någon mil från gården där attacken inträffade.

Så otroligt fet, tycker vargforskare Olof Liberg om djuret på bilden. Foto: Rasmus Svensson

Den 4 november hittades tre får ihjälbitna i en hage i Ryd, sydväst om Kosta, öster om Växjö. Länsstyrelsens besiktningsman, Jan-Erik Johannisson, besiktade fårkropparna och hittade typiska skador efter varg, ”som enligt skolboken”, sa Johannisson.

Bara någon mil därifrån ligger Attsjö och där gjorde jägaren Rasmus Svensson en obehaglig upptäckt häromdagen när han kollade minneskortet i sin åtelkamera.

– Bilden är tagen den 26 november, så det är en vecka sedan i dag. Jag hittade bilden när jag kollade kameran på söndagskvällen, konstaterar Rasmus Svensson.

Han har varnat omkringliggande jaktlag, så att jakthundar inte kommer till skada.

– Vi får avvakta med hundjakten tills vi ser hur det blir, säger Rasmus Svensson.

”Så otroligt fet”

Vargforskare Olof Liberg säger att djuret på bilden har många karaktäristiska drag av en varg.

– Men den är ju så otroligt fet, och så står den och hukar, så att den inte ger det högbenta intryck som vargar gör, säger Olof Liberg.

Han skulle vilja se exakt hur lång svansen är, och om det vita fältet på kinderna når upp över ögonen som det gör på en del hundar av spetsras.

Liberg tycker inte att färgen är typisk för varg – och så reagerar han på den grå fläcken uppe på manken.

– Den har en otrolig hängbuk men det är mycket som talar för varg. Förmodligen luktar det lite skumt på platsen, han är osäker och kör nästan in svansen mellan benen. Det kan tyda på varg, men jag skulle vilja se fler bilder, säger Olof Liberg.

Rasmus Svensson har dock bara en bild till på sin åtelkamera och den är tagen i samma vinkel.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det är en hund på bilden, säger Rasmus Svensson.

Här kan du läsa om en annan riktigt tjock varg>>

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Tre får dödades i Ryd. Nu har kanske vargen som dräpte fåren fastnat på bild i Attsjö. Kata: Eniro, bilder: Gettyimages

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser