”Så otroligt fet”, tycker Liberg om djuret på bilden

Växjö (JJ) För några veckor sedan blev får vargdödade. Nu har fårdräparen kanske fastnat på bild någon mil från gården där attacken inträffade.

Så otroligt fet, tycker vargforskare Olof Liberg om djuret på bilden. Foto: Rasmus Svensson

Den 4 november hittades tre får ihjälbitna i en hage i Ryd, sydväst om Kosta, öster om Växjö. Länsstyrelsens besiktningsman, Jan-Erik Johannisson, besiktade fårkropparna och hittade typiska skador efter varg, ”som enligt skolboken”, sa Johannisson.

Bara någon mil därifrån ligger Attsjö och där gjorde jägaren Rasmus Svensson en obehaglig upptäckt häromdagen när han kollade minneskortet i sin åtelkamera.

– Bilden är tagen den 26 november, så det är en vecka sedan i dag. Jag hittade bilden när jag kollade kameran på söndagskvällen, konstaterar Rasmus Svensson.

Han har varnat omkringliggande jaktlag, så att jakthundar inte kommer till skada.

– Vi får avvakta med hundjakten tills vi ser hur det blir, säger Rasmus Svensson.

”Så otroligt fet”

Vargforskare Olof Liberg säger att djuret på bilden har många karaktäristiska drag av en varg.

– Men den är ju så otroligt fet, och så står den och hukar, så att den inte ger det högbenta intryck som vargar gör, säger Olof Liberg.

Han skulle vilja se exakt hur lång svansen är, och om det vita fältet på kinderna når upp över ögonen som det gör på en del hundar av spetsras.

Liberg tycker inte att färgen är typisk för varg – och så reagerar han på den grå fläcken uppe på manken.

– Den har en otrolig hängbuk men det är mycket som talar för varg. Förmodligen luktar det lite skumt på platsen, han är osäker och kör nästan in svansen mellan benen. Det kan tyda på varg, men jag skulle vilja se fler bilder, säger Olof Liberg.

Rasmus Svensson har dock bara en bild till på sin åtelkamera och den är tagen i samma vinkel.

– Ingen skulle vara gladare än jag om det är en hund på bilden, säger Rasmus Svensson.

Här kan du läsa om en annan riktigt tjock varg>>

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Tre får dödades i Ryd. Nu har kanske vargen som dräpte fåren fastnat på bild i Attsjö. Kata: Eniro, bilder: Gettyimages

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser