Rekordår för ripa i Jämtland

Jämtland (JJ) – Medeltätheten av ripa i den södra fjällkedjan har aldrig varit så hög sedan vi började inventera 1996, säger Maria Hörnell-Willebrand på Naturvårdsverket.

Forskarna tror att den tuffa vintern gynnat riporna. Foto: Gettyimages

I Jämtlands län har man räknat in i genomsnitt 30 ripor per kvadratkilometer i den senaste inventeringen. I Västerbotten och Norrbotten 12 och 11 ripor per kvadratkilometer, vilket också ses som bra.

Inventeringarna i Jämtland har gjorts söder om Stekenjokk på statens marker.

Det noterades växande ripstammar i Härjedalen-Jämtland redan i fjol. Maria Hörnell-Willbrand, chef för viltanalys på Naturvårdsverket, tror att den hårda vintern kan ha gynnat riporna. Deras ägg har klarat sig undan rovdjur.

Tuff vinter för rävarna

– I djup snö har nog rävarna haft det svårt att ta sig upp på fjället. En dalripa kan lägga i snitt elva ägg och avgörande för ripbeståndet är hur många av kycklingarna som klarar sig till hösten, säger Maria Hörnell-Willebrand.

Innebär det här att det ser bra ut inför jakten?

– Vi ser att storleken på bestånden spelar mindre roll för jägarna. De skjuter inte mer än om det skulle vara bara hälften så mycket, eller bara fem ripor per kvadratkilometer, säger Maria Hörnell-Willebrand.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser