Jaktnyheter

Polisutredning om säljakt återupptagen – ”en massa påstötningar”

Kustbevakningen ryckte ut efter tips om olaglig säljakt. Arkivbild: Gettyimages
Polisutredningen kring en säljakt i Norrtälje har nu återupptagits. – Vi har fått väldigt mycket reaktioner från arga journalister, öbor och myndigheter, säger polisen Lars Staf.
Jaktjournalen rapporterade på tisdagen att förundersökningen om en säljakt i Norrtälje skärgård lagts ned. Men efter det har åklagaren tänkt om. Utredningen är återupptagen och misstanken gäller brott mot områdesskyddet. – Åklagaren vill att jag ska kolla upp ett antal saker. Jag kommer att ta in ytterligare uppgifter och hålla något extra förhör, säger Lars Staf, som utreder saken vid Norrtäljepolisen.

”Arga journalister”

Han berättar att beslutet att lägga ned förundersökningen möttes av ”en massa påstötningar”. – Det är oerhört många som är irriterade över den här typen av jakt, och jaktbrott är känsliga, framförallt här i Roslagen. Det är arga journalister, öbor och myndigheter som hört av sig, säger Lars Staf. Är det verkligen arga journalister som hört av sig? – Ja, det finns journalister som engagerar sig hårt i den här frågan, svarar Lars Staf. Han hävdar dock att det inte är påtryckningar som lett till att förundersökningen nu återupptas. – Det tråkiga är att det kan verka så. Men som polis och åklagare kan man först fatta ett beslut, sedan kommer man på att det är ytterligare uppgifter som bör kollas. Jag kan inte gå in på exakt vad vi ska utreda ytterligare, men det är några uppgifter vi ska kolla och jag hoppas bli klar med jobbet under september eller början av oktober, säger Lars Staf.

”Har slitit på huvudet”

Han beskriver utredningar av den här sorten som mycket påfrestande. – De tar djäkligt mycket på mig som polis, eftersom det är så många som har starka åsikter och synpunkter. När jag går i pension om några år kommer jag att var i fin fysisk form, men jobbet har slitit på huvudet, säger Lars Staf.

Appen inte uppdaterad

Bakgrunen är att en säl sköts i juni inom naturreservatet Svenska högarna. Jakt inom naturreservat är inte tillåten. En av de inblandade jägarna som deltog vid jakten har försvarat sig med att de tittade i länsstyrelsens app och den visade att sälen låg på en kobbe som inte var inritat inom naturreservatet. Det visade sig att länsstyrelsens app inte var uppdaterad. Länsstyrelsen köper apptjänsten av ett utomstående företag. Förundersökningsledaren, kammaråklagare Karin Hemrå Forsberg, valde då att lägga ned utredningen. Hon ansåg det styrkt att jägarna gjort vad de kunnat för att kontrollera att jakten bedrevs inom tillåtet område. Men nu är alltså utredningen återupptagen. Vid sidan om säljakten som utreds, pågår också en utredning där man misstänker att de inblandade skjutit ett rådjur på annans mark. Jaktjournalen söker en kommentar från de inblandade jägarna.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21