Polisen som beslutade om avlivning av Tierpsvarg frias från misstankar

Det blir inget åtal mot polisen som fattade beslutet att Tierspsvargen skulle avlivas. Den sköts då den inte ville lämna samhället.

Vargen filmades alldeles utanför vardagsrummet hos en familjen i Tierp. Nu har åklagaren kommit fram till att polisbefälet som gav klartecken till avlivning inte gjorde något fel. Foto: Privat

Den var den 29 januari som en familj i Tierp plötsligt blev vittne till hur en varg attackerade ett rådjur i deras trädgård i ett villaområdet i uppländska Tierp.

Läs om saken här och se familjens film.

Rådjuret levde när vargen slet skinnbitar av den och åt.

Man försökte förgäves skrämma iväg vargen, men den var kvar vid bebyggelsen i flera timmar.

Misstänkt grovt jaktbrott

Ett polisbefäl tog då beslutet att vargen skulle avlivas. Den sköts och efter några dagar inleddes en förundersökning om misstänkt grovt jaktbrott.

Radio Uppland berättar att polisbefälet nu frias från misstankar. Åklagare Håkan Roswall har kommit fram till att vargen uppträdde allt för närgånget, att den var så nära som 30 meter från människor och att den vid ett tillfälle var nära att gå upp på en veranda.

”Mot denna bakgrund finns det ingen anledning att i straffrättsligt hänseende ifrågasätta vakthavande befäls beslut att i den plötsligt uppkomna situationen låta avliva vargen”, skriver åklagaren Håkan Roswall i beslutet som refereras av Radio Uppland.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼