Jaktnyheter

Plott och stövare drev fram Idrevarg som fälldes

Vargen sköts efter 40 minuters drev. Karta: Eniro. Arkivbild: Mikael Moilanen
Dalarna (JJ) En stövare, en plott och en alert passkytt gjorde jobbet när en varghane fälldes i norra Dalarna på tisdagen.
Idre sameby har hittat ett tiotal dödade och sargade renar och beviljades skyddsjakt den 2 november. Vid lunchtid på tisdagen lyckades jakten. – Det var för dåligt väder för helikoptern, så den hann inte fram förrän det redan var klart, berättar Mikael Andersson, ny rovdjursansvarig i Idre sameby. Vargen ringades med skotrar i Floåsen som ligger Älvdalens kommun och Idre socken.

40 minuters drev

Ringen runt vargen mätte cirka sex-sju kilometer i diameter. – Man släppte plott och stövare som var mycket noggranna med spåret. Det blev ett lugnt och fint drev, berättar Mikael Andersson. Det ligger omkring 30 centimeter snö i området och de närmare tio passkyttar som deltog hörde hundarna väl under jakten. – Efter 40 minuter kom det ut framför en passkytt som var alert och avslutade på ett bra sätt, berättar Mikael Andersson. Han uppskattar att hanvargen som fälldes vägde cirka 40 kilo. Har ni vargfritt nu? – Nej, det vågar jag inte säga. Vi har ju haft observationer av flera vargar under hösten. Vi får se hur det går nu när vi fått bort den här, säger Mikael Andersson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21