Nytt vittne i jakthärvan: Huvudvittnet har planterat bevis

Jakthärvan i Västmanland tar ytterligare en sensationell vändning. Ett nytt och tidigare okänt vittne hoppar av och hävdar att det så kallade huvudvittnet först har tipsat polis och sedan placerat ut gift bland en av de misstänktas tillhörigheter.

Ännu ett vittne hoppar av utredningen i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Foto: Gettyimages, montage

Det tidigare okända vittnet väljer att berätta sin historia för Jaktjournalen och hoppar av utredningen. Det nya vittnet är närstående till huvudvittnet som redan gett besked om att det inte tänker vittna.

Grova anklagelser mot huvudvittnet

I ett uttalande meddelar det nya vittnet att det så kallade huvudvittnet har placerat ut bevis bland en av de misstänktas tillhörigheter.

Vittnet skriver:
”Jag vet bland annat att [Huvudvittnet] sedan förra året sökt kontakt med polis för att tipsa om dessa påstådda brott och därefter planterat ut gift i [Den misstänktes] jaktkläder, handladdningsvåg, samt bakat in det i färs och placerat ut på olika ställen i fastigheten/bostaden i [ort] vid olika tillfällen under tidens gång då [Huvudvittnet] aldrig vetat när NOA (Polisens nationella operativa avdelning) skulle göra någon form av tillslag.

Jag vet även att [Huvudvittnet] placerat ett metallskrin innehållandes giftet i [Fastigheten] i [ort] sent i somras. Innan dess hade [Huvudvittnet] förvarat skrinet på annan plats.”

Huvudvittnet hade fler planer

Det nya vittnet berättar också hur det närstående huvudvittnet hade fler planer som aldrig realiserades. Huvudvittnet ska under senvintern 2018 planerat att ta en skoter ut på jaktmarken där den misstänkte brukade jaga för att lägga ut färs preparerat med gift och sedan tipsa polisen. Just denna plan ska aldrig ha blivit av.

Utplanterade bevis?

Det nya vittnet beskriver att huvudvittnet ringde upp polisen och tipsade om bevis som ska varit kvarglömda.
Polisen kom tillbaka vid ett nytt tillfälle. Då ska huvudvittnet ha pekat ut de platser där huvudvittnet själv har planterat gift och polisen ska ha tagit med med dessa tillhörigheter som bevis.

Tar tillbaka uppgifterna

Det nya vittnet berättar att det tidigare har känt sig pressat av huvudvittnet och att det nu tar tillbaka allt det har sagt vid tidigare vittnesmål.

Det nya vittnet skriver också att valet att hoppa av som vittne inte är på grund av påtryckningar från någon.
Jaktjournalen söker åklagare Lars Magnusson för en kommentar.

Bakgrund: Fem män, däribland industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, häktades misstänkta för illegal jakt på bland annat varg i Västmanland. Samtliga inblandade nekar till anklagelserna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser