Nytt vittne i jakthärvan: Huvudvittnet har planterat bevis

Jakthärvan i Västmanland tar ytterligare en sensationell vändning. Ett nytt och tidigare okänt vittne hoppar av och hävdar att det så kallade huvudvittnet först har tipsat polis och sedan placerat ut gift bland en av de misstänktas tillhörigheter.

Ännu ett vittne hoppar av utredningen i den så kallade jakthärvan i Västmanland. Foto: Gettyimages, montage

Det tidigare okända vittnet väljer att berätta sin historia för Jaktjournalen och hoppar av utredningen. Det nya vittnet är närstående till huvudvittnet som redan gett besked om att det inte tänker vittna.

Grova anklagelser mot huvudvittnet

I ett uttalande meddelar det nya vittnet att det så kallade huvudvittnet har placerat ut bevis bland en av de misstänktas tillhörigheter.

Vittnet skriver:
”Jag vet bland annat att [Huvudvittnet] sedan förra året sökt kontakt med polis för att tipsa om dessa påstådda brott och därefter planterat ut gift i [Den misstänktes] jaktkläder, handladdningsvåg, samt bakat in det i färs och placerat ut på olika ställen i fastigheten/bostaden i [ort] vid olika tillfällen under tidens gång då [Huvudvittnet] aldrig vetat när NOA (Polisens nationella operativa avdelning) skulle göra någon form av tillslag.

Jag vet även att [Huvudvittnet] placerat ett metallskrin innehållandes giftet i [Fastigheten] i [ort] sent i somras. Innan dess hade [Huvudvittnet] förvarat skrinet på annan plats.”

Huvudvittnet hade fler planer

Det nya vittnet berättar också hur det närstående huvudvittnet hade fler planer som aldrig realiserades. Huvudvittnet ska under senvintern 2018 planerat att ta en skoter ut på jaktmarken där den misstänkte brukade jaga för att lägga ut färs preparerat med gift och sedan tipsa polisen. Just denna plan ska aldrig ha blivit av.

Utplanterade bevis?

Det nya vittnet beskriver att huvudvittnet ringde upp polisen och tipsade om bevis som ska varit kvarglömda.
Polisen kom tillbaka vid ett nytt tillfälle. Då ska huvudvittnet ha pekat ut de platser där huvudvittnet själv har planterat gift och polisen ska ha tagit med med dessa tillhörigheter som bevis.

Tar tillbaka uppgifterna

Det nya vittnet berättar att det tidigare har känt sig pressat av huvudvittnet och att det nu tar tillbaka allt det har sagt vid tidigare vittnesmål.

Det nya vittnet skriver också att valet att hoppa av som vittne inte är på grund av påtryckningar från någon.
Jaktjournalen söker åklagare Lars Magnusson för en kommentar.

Bakgrund: Fem män, däribland industriledaren och vargdebattören Karl Hedin, häktades misstänkta för illegal jakt på bland annat varg i Västmanland. Samtliga inblandade nekar till anklagelserna.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser