Nytt projekt ska hindra att vargar försvinner

Västra Götaland (JJ) Länsstyrelsen ansöker om pengar hos Naturvårdsverket för att trappa upp arbetet mot illegal rovdjursjakt. Försvunna vargar i Dalsland är en av anledningarna.

Varför försvinner vargar i Dalsland? Det vill länsstyrelsens personal ha svar på i ett nytt projekt. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Västra Götaland söker 750 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket. I projektbeskrivningen skriver länsstyrelsen att pengarna ska användas till mer fältpersonal och utökat samarbete med bland annat polis, åklagare och jägarorganisationerna.

”Efter inventeringsperioden behöver vi lägga tid på att analysera var det försvunnit vargar sedan förra inventeringen, för att veta var extra fältinsatser är befogade”, skriver länsstyrelsen till Naturvårdsverket.

Anita Bergstedt på länsstyrelsens naturvårdsavdelningen säger till Jaktjournalen att man egentligen inte vet hur utbredd den illegala jakten på rovdjur är eller hur den ska stoppas.

Försvunna vargar i Dalsland

– Det ligger i sakens natur att vi inte vet hur omfattande den illegala jakten är. Det handlar om att försöka utveckla metoder, för vi har inte jobbat aktivt med detta tidigare. Men vi ser i andra län att det kan vara behövligt, säger Anita Bergstedt.

Men ni måste väl ha misstankar om illegal rovdjursjakt i Västra Götaland, eftersom ni drar igång det här projektet.

– Ja, vi har ju haft varg till och från i Dalsland, under korta perioder ganska mycket. Men de etablerar sig inte och sprids inte vidare. Vad kan det bero på? Det får man fundera på, säger Anita Bergstedt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser