Nytt projekt ska hindra att vargar försvinner

Västra Götaland (JJ) Länsstyrelsen ansöker om pengar hos Naturvårdsverket för att trappa upp arbetet mot illegal rovdjursjakt. Försvunna vargar i Dalsland är en av anledningarna.

Varför försvinner vargar i Dalsland? Det vill länsstyrelsens personal ha svar på i ett nytt projekt. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Västra Götaland söker 750 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket. I projektbeskrivningen skriver länsstyrelsen att pengarna ska användas till mer fältpersonal och utökat samarbete med bland annat polis, åklagare och jägarorganisationerna.

”Efter inventeringsperioden behöver vi lägga tid på att analysera var det försvunnit vargar sedan förra inventeringen, för att veta var extra fältinsatser är befogade”, skriver länsstyrelsen till Naturvårdsverket.

Anita Bergstedt på länsstyrelsens naturvårdsavdelningen säger till Jaktjournalen att man egentligen inte vet hur utbredd den illegala jakten på rovdjur är eller hur den ska stoppas.

Försvunna vargar i Dalsland

– Det ligger i sakens natur att vi inte vet hur omfattande den illegala jakten är. Det handlar om att försöka utveckla metoder, för vi har inte jobbat aktivt med detta tidigare. Men vi ser i andra län att det kan vara behövligt, säger Anita Bergstedt.

Men ni måste väl ha misstankar om illegal rovdjursjakt i Västra Götaland, eftersom ni drar igång det här projektet.

– Ja, vi har ju haft varg till och från i Dalsland, under korta perioder ganska mycket. Men de etablerar sig inte och sprids inte vidare. Vad kan det bero på? Det får man fundera på, säger Anita Bergstedt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser