Nytt projekt ska hindra att vargar försvinner | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
2 år sedan bidrag
Varför försvinner vargar i Dalsland? Det vill länsstyrelsens personal ha svar på i ett nytt projekt. Foto: Gettyimages
Nytt projekt ska hindra att vargar försvinner
Västra Götaland (JJ) Länsstyrelsen ansöker om pengar hos Naturvårdsverket för att trappa upp arbetet mot illegal rovdjursjakt. Försvunna vargar i Dalsland är en av anledningarna.
Länsstyrelsen i Västra Götaland söker 750 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket. I projektbeskrivningen skriver länsstyrelsen att pengarna ska användas till mer fältpersonal och utökat samarbete med bland annat polis, åklagare och jägarorganisationerna. ”Efter inventeringsperioden behöver vi lägga tid på att analysera var det försvunnit vargar sedan förra inventeringen, för att veta var extra fältinsatser är befogade”, skriver länsstyrelsen till Naturvårdsverket. Anita Bergstedt på länsstyrelsens naturvårdsavdelningen säger till Jaktjournalen att man egentligen inte vet hur utbredd den illegala jakten på rovdjur är eller hur den ska stoppas.

Försvunna vargar i Dalsland

– Det ligger i sakens natur att vi inte vet hur omfattande den illegala jakten är. Det handlar om att försöka utveckla metoder, för vi har inte jobbat aktivt med detta tidigare. Men vi ser i andra län att det kan vara behövligt, säger Anita Bergstedt. Men ni måste väl ha misstankar om illegal rovdjursjakt i Västra Götaland, eftersom ni drar igång det här projektet. – Ja, vi har ju haft varg till och från i Dalsland, under korta perioder ganska mycket. Men de etablerar sig inte och sprids inte vidare. Vad kan det bero på? Det får man fundera på, säger Anita Bergstedt.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!