Nytt projekt ska hindra att vargar försvinner

Västra Götaland (JJ) Länsstyrelsen ansöker om pengar hos Naturvårdsverket för att trappa upp arbetet mot illegal rovdjursjakt. Försvunna vargar i Dalsland är en av anledningarna.

Varför försvinner vargar i Dalsland? Det vill länsstyrelsens personal ha svar på i ett nytt projekt. Foto: Gettyimages

Länsstyrelsen i Västra Götaland söker 750 000 kronor i bidrag av Naturvårdsverket. I projektbeskrivningen skriver länsstyrelsen att pengarna ska användas till mer fältpersonal och utökat samarbete med bland annat polis, åklagare och jägarorganisationerna.

”Efter inventeringsperioden behöver vi lägga tid på att analysera var det försvunnit vargar sedan förra inventeringen, för att veta var extra fältinsatser är befogade”, skriver länsstyrelsen till Naturvårdsverket.

Anita Bergstedt på länsstyrelsens naturvårdsavdelningen säger till Jaktjournalen att man egentligen inte vet hur utbredd den illegala jakten på rovdjur är eller hur den ska stoppas.

Försvunna vargar i Dalsland

– Det ligger i sakens natur att vi inte vet hur omfattande den illegala jakten är. Det handlar om att försöka utveckla metoder, för vi har inte jobbat aktivt med detta tidigare. Men vi ser i andra län att det kan vara behövligt, säger Anita Bergstedt.

Men ni måste väl ha misstankar om illegal rovdjursjakt i Västra Götaland, eftersom ni drar igång det här projektet.

– Ja, vi har ju haft varg till och från i Dalsland, under korta perioder ganska mycket. Men de etablerar sig inte och sprids inte vidare. Vad kan det bero på? Det får man fundera på, säger Anita Bergstedt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Svårt vargbiten älg avlivad i Värmland

En älg som sargats svårt av vargar avlivades på onsdagen strax öster om Karlstad. – Den blödde väldigt och hade svåra bettskador, berättar Jägareförbundets ordförande i Värmland, Anders Olsson.

Inrikesministern svarar undflyende om skytteverksamheters framtid

Polisen arbetar med en ny policy som avser besiktning av skjutbanors tävlingsstationer. Blir riktlinjerna som de ser ut i dag verklighet kommer många skytteklubbars verksamhet försvåras. Inrikesminister Mikael Damberg svarar undflyende på Sten Berghedens skriftliga fråga om konsekvenserna av förslaget.

Kalle utbildar jägare i den ”skitigaste jakten”

– En del kursdeltagare inser att de aldrig kommer att jaga säl. Det här är nog den skitigaste jakt man kan tänka sig. Det säger förre jaktvårdskonsulenten Kalle Johansson, som driver säljaktsutbildningar inom nystartade förbundet "Allmogejägarna".

2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Annonser